Review, Whisky, Whisky review

Beste Single Malt Whisky

De beste single malt whisky

Dit zijn de 10 beste single malt whisky's van 2023

Wat is de beste single malt whisky?

De beste Single Malt Whisky is Aberlour 16 Year Old.  Deze whisky is onze absolute topkeuze omdat deze whisky tijdens de rijping en een evenwichtige zoete smaak creëert van rijk eikenhout, zoete vanille, rijp fruit en specerijen. De combinatie van bourbon en sherryvaten geven deze whisky een ongekende complexiteit en zeer lange afdronk.

Veel single malt whisky liefhebbers ontdekken vaak dat ze hun smaakpallet al heel ver ontwikkeld hebben voor ze ooit echt hebben geleerd wat de uitdrukking “single malt” zelfs betekent.  Daarom leggen wij het je graag nog een keer uit. Om als een single malt whisky te worden beschouwd, moet de whisky in één distilleerderij worden gedistilleerd uit een mix van 100 procent gemoute gerst bestaan en minimaal drie jaar in houten vaten gerijpt zijn. Distilleerders mogen daarna zo creatief zijn als ze willen, van experimenteren met het aantal distillaties tot het gebruik van een verscheidenheid aan soorten vaten. Deze vaten zijn altijd gebruikte vaten afkomstig uit de productie van port, sherry of wijn. De laatste jaren worden sherry-vaten erg zeldzaam door een terugloop in sherry consumptie en zie je een groei in het gebruik van wijnvaten. Gebruikte wijnvaten geven whisky een bepaalde frisheid, ten opzicht van bijvoorbeeld sherryvaten die de whisky een zoete toon geven.

Er zijn meer dan 120 distilleerderijen in Schotland die single malt-whisky maken, waarvan een groot deel uiteindelijk zal worden gebruikt als onderdeel van een blended whisky, maar waarvan een deel wordt gebotteld als een individuele uitdrukking van het specifieke karakter van de distilleerderij.

Ga er eens lekker voor zitten en bekijk onze selectie met de top 10 Single Malt whisky’s die in jouw collectie niet mogen ontbreken.

Aberlour 16 Years Single Malt Whisky

Aberlour wordt vaak over het hoofd gezien door whiskydrinkers maar onterecht. Deze Speyside distilleerderij heeft een uitstekende line-up, met de 16-jarige whisky te midden van de 12 jaar en 18 jaar oude. Deze single malt whisky rijpt 16 jaar in zowel bourbon- als sherryvaten voordat ze samen worden getrouwd en gebotteld. Dit geeft hem het beste van twee werelden: een rijke, eikenhouten structuur met wat zoete vanilletonen uit de lange tijd in bourbonvaten, en rijp fruit en kruiden uit de sherryvaten.

The Glenlivet Founder's Reserve Single Malt Whisky

Deze 12 jaar oude Glenlivet is enorm populair, en met een goede reden. Het is betaalbaar en heeft een heel toegankelijke smaak,. Deze whisky vertegenwoordigt misschien wel wat een goede doorsnee whisky zou moeten zijn en hierdoor is het een goed vertrekpunt voor ieder liefhebber die nog bezig is met het opbouwen van een collectie of zijn smaak nog aan het ontdekken is.

Aberfeldy 12 Years Single Malt Whisky

Dit is een klassieke Highlands-whisky en is een interessante kijk op een van de whisky's waaruit het veel bekendere Dewar's White Label bestaat.

Een belangrijk moutbestanddeel van de Dewar's blend is afkomstig van Aberfeldy, een distilleerderij die al sinds het begin van de 20e eeuw bestaat. De 12 jaar oude whisky is een betaalbare single malt, meestal verkrijgbaar voor ergens tussen de 30 en 40 euro. Voor die relatief lage prijs wordt de veeleisende drinker beloond met smaakrijke, stroperige tonen van honing onderbroken door expressies van vanille en gecombineerd met een zachte kruidige ondertoon.

Isle Of Jura 10 Years Single Malt Whisky

Hoewel het niet zo'n bekend eiland is als zijn buurman Islay, heeft het eiland Jura ook een geschiedenis van whiskyproductie. De gelijknamige distilleerderij biedt een heerlijke en toegankelijke 10 jaar oude malt. .Deze whisky rijpt op bourbonvaten en wordt vervolgens gefinisht in Oloroso-sherryvaten. De unieke afdronk geeft een evenwichtige maar toch zoete afdronk die zweeft tussen kruiden en eikenhout. De rook van deze whisky is zacht en intrigerend genoeg voor elke beginnende whiskydrinker.

The Glendronach 12 Years Single Malt Whisky

Twaalf jaar is de maatstaf voor veel distilleerderijen, waardoor de meeste instapwhisky's van veel distilleerderijen dan ook 12 jaar oud zijn. Er zijn er zoveel om uit te kiezen, maar een van de beste komt van The GlenDronach. Deze distilleerderij is gelegen in de Highlands en richt zich op op sherryvat gerijpte whisky.

Dit is absoluut een van de favoriete Schotse whisky's van 12 jaar oud, voor veel liefhebbers. In tegenstelling tot sommige van de grotere huizen, is dit spul vol van smaak en niet afgezwakt tot het wettelijke minimum. Het bijzonderes de tijd in zowel Oloroso- als Pedro Ximenez-sherryvaten, waardoor een complexe, ongelooflijk plezierige whisky ontstaat met een expressie van smaaktonen zoals donker fruit, rozijnen, chocolade, boter, bakkruiden en sinaasappelschillen. Hij is ook non-chill gefilterd en heeft geen toegevoegde kleur, omdat de whisky zijn donkere gouden tint alleen van de vaten verkrijgt.

Highland Park 12 Years Single Malt Whisky

Highland Park is trots op zijn Viking roots en ligt op Orkney, een groep dunbevolkte eilanden in het uiterste noorden van Schotland. Er zijn veel whisky's in hun assortiment, maar de 12-jarige is een van de beste voor zijn leeftijd, die de kloof opvult tussen de "instapper "van 10 jaar oud en de luxe 18-jarige.

Ardbeg Uigeadail 70cl Single Malt Whisky

Als je van smokey whisky houdt, is dit zeker een van de beste die er is. Ardbeg is een echte Islay-cultfavoriet, vooral aantrekkelijk voor echte liefhebbers van peated whisky. De smaak van deze Scotch komt van het verbranden van turf om de gerst uit te drogen en het moutproces te stoppen, dat het graan met rook doordrenkt. Deze botteling, genoemd naar een lokaal meer, , heeft het maximale gehalte turf dat je van deze whisky mag verwachten. Je krijgt genoeg rook, gedroogd fruit, verse koffie, donkere suikers en dat beetje zilt."

Laphroaig Quarter Cask 70cl Whisky + Giftbox

Op zoek naar een single malt whisky met een sterk karakter? De Laphroaig Quarter Cask is een overheerlijke Schotse whisky die meerdere jaren gerijpt is op ex-bourbon vaten en daarna eindigt in kleinere 'quarter casks'. De Quarter Cask zorgt ervoor dat de whisky meer contact heeft met het hout, wat voor extra smaakbeleving zorgt. Dit geeft deze whisky een heerlijk rokerige smaak met tonen van toffee, noten en vanille met een vleugje eikenhout. De Laphroaig Quarter Cask is perfect als digestief na een warm diner. Deze karakteristieke single malt whisky bevat 48% alcohol en is bij ons beschikbaar in 70cl formaat. Wordt geleverd in combinatie met een kartonnen koker. Laphroaig is 's werelds meest rijk gearomatiseerde Scotch whisky en biedt de meest onderscheidende malt whisky ervaring. Laphroaig, opgericht in 1815, is een van de weinige distilleerderijen die nog steeds gebruik maken van traditionele moutvloeren. Zoals van een echte Islay single malt verwacht wordt doordrenkt Laphroaig zijn mout met de dikke blauwe rook van oude turf gestookte ovens. Laphroaig Quarter Cask rijpt in kleinere 'quarter casks' wat de whisky blootstelt aan meer hout. Dit geeft de Islay single malt Scotch whisky een fluweelzachte rand in aanvulling op de turfrook. Smaakprofiel De Laphroaig Quarter Cask ontving een onweerstaanbare smaak verdubbeling door de dubbele rijping in twee vaten Amerikaans eikenhout. Deze single malt heeft een diepe en complexe smaak, met hints van kokos en bananen aroma's. De afdronk is lang en droogt perfect op de tong, waar de whisky een vleug rook en kruiden achterlaat. Perfect serve Een paar druppels water zorgen ervoor dat het zoete smaakpalet wordt opengebroken. Over Laphroaig Laphroaig is 's werelds meest rijk gearomatiseerde Scotch whisky en biedt de meest onderscheidende malt whisky ervaring. Laphroaig, opgericht in 1815, is een van de weinige distilleerderijen die nog steeds gebruik maken van traditionele moutvloeren. Zoals van een echte Islay single malt verwacht wordt doordrenkt Laphroaig zijn mout met de dikke blauwe rook van oude turf gestookte ovens.

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht