Review, Rode wijn

Beste rode wijn

Beste rode wijn

In deze blog vertellen we je alles over de beste rode wijn en hebben we er 10 voor jou geselecteerd. We snappen maar al te goed dat het kiezen van de beste rode wijn een onmogelijke opgave is. Ten eerste omdat het aanbod veel te groot is om alle wijnen te kunnen proeven. Ten tweede omdat je smaak zich altijd blijft doorontwikkelen, en wat je lekker vond toen je je eerste glas wijn dronk, vind je nu waarschijnlijk niet meer lekker. En misschien schaam je je er zelfs wel een beetje voor. Want wie is er niet begonnen met een goedkope Duitse zoete witte wijn van onder de 3 euro?

Als ik voor mezelf mag spreken dan ben ik ook begonnen met zoete witte wijn, ik vermoed dat dit een Piesporter was uit de Moezel. Tegenwoordig drink ik zelf bijna geen witte wijn meer en is rood mijn absolute favoriet! Om jou in dit artikel te kunnen helpen leggen we uit we wat de kwaliteit van een rode wijn bepaalt. Uiteraard geldt dit ook voor witte wijn alleen zullen we ons nu richten op uitsluitend de beste rode wijn.

Wat bepaalt de kwaliteit van de beste rode wijn?

De kwaliteit van de wijn hangt sterk af van verschillende factoren, waaronder de bodemkwaliteit, de kwaliteit van de druiven, het klimaat en het weer tijdens het oogstjaar, de vinificatiemethoden en de kennis van de wijnboer.

Prijs

Mijn beste rode wijn kost vaak niet meer dan 15-20 euro omdat ik vind dat de smaak en de kwaliteit niet worden gerechtvaardigd door de hoge prijs. Natuurlijk ben ik van mening dat een Chateau Margaux van 500 euro absoluut lekkerder is en beter is dan een wijn van 20 euro, maar een wijn van 500 euro is niet 25 keer lekkerder dan een wijn van 20 euro. Hier spelen de vraag & aanbod, reputatie van de wijn en de beleggersmarkt een grote rol op de prijs van de wijn. En simpel gezegd zul je dit gewoon niet terugproeven in de wijn. Daarom richten we ons in dit artikel op wijn in een prijsklasse tot maximaal 35 euro. Heel eerlijk gezegd denk ik zelfs dat de meeste wijndrinkers deze prijscategorie doorgaans over zullen slaan. Toch kan ik je adviseren om deze categorie eens te gaan ontdekken omdat je juist hier de beste rode wijn zult vinden kijkend naar prijs en kwaliteit.

Bodem

De kwaliteit van de bodem is van groot belang bij de productie van rode wijn. De bodem moet in staat zijn om de juiste voedingsstoffen te leveren aan de wijnstokken en moet voldoende drainage en beluchting bieden. De bodemkwaliteit varieert sterk afhankelijk van de locatie en het type wijn dat wordt geproduceerd. De bodem van de wijn is een ondergewaarde factor op de smaak van wijn. Vaak gaat de aandacht volledig naar het druivenras en worden alle kwaliteiten toegeschreven aan de druif. Maar wist je dat zelfs de beste druif op een slechte bodem geen lekkere wijn oplevert? Je moet het eigenlijk zien als een perfect huwelijk. De ultieme samenwerking tussen druif en bodem levert doorgaans de beste wijnen. Een doorgaans “arme” bodem, dus van kiezel of gesteente, bevat weinig voedingstoffen. Omdat de wijnstok dan op zoek moet gaan naar deze voedingstoffen zullen de wortels diep de grond in gaan. Hier komt de wijnstok uiteindelijk mineralen tegen die de wijnstok voeden en de druiven veel smaak zullen geven.

Druif

De kwaliteit van de druif is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de kwaliteit van de wijn. De druiven moeten gezond en rijp zijn om de beste wijn te produceren. De druivensoort en de manier waarop ze worden gekweekt en geoogst, bepalen de uiteindelijke smaak en kwaliteit van de wijn. De druif zorgt vaak voor de meest herkenbare aroma’s en smaken in de wijn. Dit worden primaire aroma’s genoemd. Deze primaire aroma’s zijn, als je een beetje getraind bent, goed te herkennen zijn. Zo ruikt cabernet sauvignon vaak naar rijp fruit zoals cassis, en heeft pinot noir juist aardse tonen.

Klimaat

Ook het klimaat en het weer tijdens het oogstjaar spelen ook een belangrijke rol bij de kwaliteit van de wijn. De hoeveelheid zon, regen en wind kan grote invloed hebben op de rijping van de druiven en de uiteindelijke smaak van de wijn. Het weer kan onvoorspelbaar zijn en kan grote schommelingen veroorzaken in de kwaliteit van de oogst. In gebieden waar het voor wijnbouw te warm is, krijgen druiven een overschot aan suikers. In gebieden waar het soms te nat of te koud is, is er vaak een gebrek aan suikers. Hierdoor missen wijnen body en alcohol. Ook zijn weersinvloeden zoals vorst en hagel funest voor de wijnbouw. Helaas komt het regelmatig voor dat wijnstokken worden geteisterd door moeder natuur en hele oogsten in gevaar komen. In het voorjaar van 2021 werden grote delen van Frankrijk geteisterd door extreme vorst en mislukte een groot deel van de oogst.

Vinificatie

De vinificatiemethoden die worden gebruikt om de druiven te verwerken en te fermenteren, zijn ook van groot belang bij het bepalen van de kwaliteit van de wijn. De methoden kunnen variëren van traditionele technieken tot moderne technologieën, en elke methode kan een unieke smaak en textuur aan de wijn geven.

Kennis van de wijnboer

Tot slot is de kennis en ervaring van de wijnboer een cruciale factor bij het produceren van kwaliteitswijn. De wijnboer moet in staat zijn om de beste druiven te selecteren en de juiste technieken te gebruiken om de wijn te produceren. Door hun expertise kunnen ze de smaak en kwaliteit van de wijn maximaliseren.

Door rekening te houden met al deze factoren, kunnen wijnproducenten de beste kwaliteit rode wijn produceren die beschikbaar is. Bij het selecteren van een wijn is het belangrijk om deze factoren in overweging te nemen om de beste wijn te vinden die past bij uw smaak en voorkeuren.

Dit zijn de 10 beste rode wijnen

FAQ’s over beste rode wijn

Wat is de juiste temperatuur om de beste rode wijn te bewaren?

De beste rode wijnen moeten worden bewaard bij “keldertemperatuur”, oftewel ongeveer 18 graden Celsius. Bijna elke wijn zal het beste ouder worden als deze wordt weggehouden van licht en warmte, dus als je geen wijnkoelkast hebt, is een donkere, ongestoorde hoek van je kast waarschijnlijk de ideale plek. De juiste serveertemperatuur voor de meeste rode wijnen ligt ergens tussen “keldertemperatuur” en “kamertemperatuur”, maar sommige zeer lichtgebouwde rode wijnen kunnen volledig gekoeld worden geserveerd, net als een witte of rosé.

Hoe lang blijft rode wijn goed als deze eenmaal is geopend?

Lichtgebouwde, minder tannine-rijke rode wijnen blijven een paar dagen goed, terwijl vollere wijnen met meer tannines waarschijnlijk tot vijf dagen meegaan. Je kunt de levensduur van je geopende fles rode wijn verlengen door deze in de koelkast te bewaren – maar vergeet niet om deze terug te brengen naar de ideale serveertemperatuur voordat je inschenkt, want alles behalve zeer lichtgebouwde rode wijnen smaken waarschijnlijk te wrang wanneer ze volledig gekoeld worden geserveerd.

Wat is het gemiddelde alcoholgehalte in rode wijn?

Het alcoholgehalte van rode wijn kan variëren afhankelijk van het type wijn en de productiemethode. Over het algemeen bevat rode wijn tussen de 12% en 15% alcohol. Er zijn echter rode wijnen met hogere en lagere alcoholpercentages op de markt. Het alcoholgehalte wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het suikergehalte van de druiven, het fermentatieproces en de rijping van de wijn.

author-avatar

Over Simon Janssen

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht

Gerelateerde berichten