Rode wijn

Beste rode wijn, de top 10 beste rode wijnen geselecteerd door sommeliers

Beste rode wijn

In deze blog vertellen we je alles over de beste rode wijn en hebben we er 10 voor jou geselecteerd. We snappen maar al te goed dat het kiezen van de beste rode wijn een onmogelijke opgave is. Ten eerste omdat het aanbod veel te groot is om alle wijnen te kunnen proeven. Ten tweede omdat je smaak zich altijd blijft doorontwikkelen, en wat je lekker vond toen je je eerste glas wijn dronk, vind je nu waarschijnlijk niet meer lekker. En misschien schaam je je er zelfs wel een beetje voor. Want wie is er niet begonnen met een goedkope Duitse zoete witte wijn van onder de 3 euro?

Als ik voor mezelf mag spreken dan ben ik ook begonnen met zoete witte wijn, ik vermoed dat dit een Piesporter was uit de Moezel. Tegenwoordig drink ik zelf bijna geen witte wijn meer en is rood mijn absolute favoriet! Om jou in dit artikel te kunnen helpen leggen we uit we wat de kwaliteit van een rode wijn bepaalt. Uiteraard geldt dit ook voor witte wijn alleen zullen we ons nu richten op uitsluitend de beste rode wijn.

Wat bepaalt de kwaliteit van de beste rode wijn?

De kwaliteit van de wijn hangt sterk af van verschillende factoren, waaronder de bodemkwaliteit, de kwaliteit van de druiven, het klimaat en het weer tijdens het oogstjaar, de vinificatiemethoden en de kennis van de wijnboer.

Prijs

Mijn beste rode wijn kost vaak niet meer dan 15-20 euro omdat ik vind dat de smaak en de kwaliteit niet worden gerechtvaardigd door de hoge prijs. Natuurlijk ben ik van mening dat een Chateau Margaux van 500 euro absoluut lekkerder is en beter is dan een wijn van 20 euro, maar een wijn van 500 euro is niet 25 keer lekkerder dan een wijn van 20 euro. Hier spelen de vraag & aanbod, reputatie van de wijn en de beleggersmarkt een grote rol op de prijs van de wijn. En simpel gezegd zul je dit gewoon niet terugproeven in de wijn. Daarom richten we ons in dit artikel op wijn in een prijsklasse tot maximaal 35 euro. Heel eerlijk gezegd denk ik zelfs dat de meeste wijndrinkers deze prijscategorie doorgaans over zullen slaan. Toch kan ik je adviseren om deze categorie eens te gaan ontdekken omdat je juist hier de beste rode wijn zult vinden kijkend naar prijs en kwaliteit.

Bodem

De kwaliteit van de bodem is van groot belang bij de productie van rode wijn. De bodem moet in staat zijn om de juiste voedingsstoffen te leveren aan de wijnstokken en moet voldoende drainage en beluchting bieden. De bodemkwaliteit varieert sterk afhankelijk van de locatie en het type wijn dat wordt geproduceerd. De bodem van de wijn is een ondergewaarde factor op de smaak van wijn. Vaak gaat de aandacht volledig naar het druivenras en worden alle kwaliteiten toegeschreven aan de druif. Maar wist je dat zelfs de beste druif op een slechte bodem geen lekkere wijn oplevert? Je moet het eigenlijk zien als een perfect huwelijk. De ultieme samenwerking tussen druif en bodem levert doorgaans de beste wijnen. Een doorgaans “arme” bodem, dus van kiezel of gesteente, bevat weinig voedingstoffen. Omdat de wijnstok dan op zoek moet gaan naar deze voedingstoffen zullen de wortels diep de grond in gaan. Hier komt de wijnstok uiteindelijk mineralen tegen die de wijnstok voeden en de druiven veel smaak zullen geven.

Druif

De kwaliteit van de druif is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de kwaliteit van de wijn. De druiven moeten gezond en rijp zijn om de beste wijn te produceren. De druivensoort en de manier waarop ze worden gekweekt en geoogst, bepalen de uiteindelijke smaak en kwaliteit van de wijn. De druif zorgt vaak voor de meest herkenbare aroma’s en smaken in de wijn. Dit worden primaire aroma’s genoemd. Deze primaire aroma’s zijn, als je een beetje getraind bent, goed te herkennen zijn. Zo ruikt cabernet sauvignon vaak naar rijp fruit zoals cassis, en heeft pinot noir juist aardse tonen.

Klimaat

Ook het klimaat en het weer tijdens het oogstjaar spelen ook een belangrijke rol bij de kwaliteit van de wijn. De hoeveelheid zon, regen en wind kan grote invloed hebben op de rijping van de druiven en de uiteindelijke smaak van de wijn. Het weer kan onvoorspelbaar zijn en kan grote schommelingen veroorzaken in de kwaliteit van de oogst. In gebieden waar het voor wijnbouw te warm is, krijgen druiven een overschot aan suikers. In gebieden waar het soms te nat of te koud is, is er vaak een gebrek aan suikers. Hierdoor missen wijnen body en alcohol. Ook zijn weersinvloeden zoals vorst en hagel funest voor de wijnbouw. Helaas komt het regelmatig voor dat wijnstokken worden geteisterd door moeder natuur en hele oogsten in gevaar komen. In het voorjaar van 2021 werden grote delen van Frankrijk geteisterd door extreme vorst en mislukte een groot deel van de oogst.

Vinificatie

De vinificatiemethoden die worden gebruikt om de druiven te verwerken en te fermenteren, zijn ook van groot belang bij het bepalen van de kwaliteit van de wijn. De methoden kunnen variëren van traditionele technieken tot moderne technologieën, en elke methode kan een unieke smaak en textuur aan de wijn geven.

Kennis van de wijnboer

Tot slot is de kennis en ervaring van de wijnboer een cruciale factor bij het produceren van kwaliteitswijn. De wijnboer moet in staat zijn om de beste druiven te selecteren en de juiste technieken te gebruiken om de wijn te produceren. Door hun expertise kunnen ze de smaak en kwaliteit van de wijn maximaliseren.

Door rekening te houden met al deze factoren, kunnen wijnproducenten de beste kwaliteit rode wijn produceren die beschikbaar is. Bij het selecteren van een wijn is het belangrijk om deze factoren in overweging te nemen om de beste wijn te vinden die past bij uw smaak en voorkeuren.

Dit zijn de 10 beste rode wijnen

Finca Egomei Rioja DOC Tinto 2019

De Finca Egomei Rioja DOC Tinto 2019 is een prachtige rode wijn afkomstig uit de Rioja-regio van Spanje. Bij het proeven van deze wijn valt direct op dat hij een diepe robijnrode kleur heeft en een intense geur van rode bessen, pruimen en een hint van vanille. Bij het proeven komen de smaken van rijpe kersen en bramen naar voren, gevolgd door tonen van vanille en kruiden. De tannines zijn zijdezacht en de afdronk is lang en uitgebalanceerd. De wijn heeft een alcoholpercentage van 14,5%, wat de smaak nog verder versterkt. Deze wijn is perfect om te combineren met gegrild rood vlees, kaas en stevige pastagerechten. De Finca Egomei Rioja DOC Tinto 2019 is een heerlijke wijn die zeker indruk zal maken op elke wijnliefhebber.

Teófilo Reyes Ribera del Duero DO Sierra Ibérica 2020

De Teófilo Reyes Ribera del Duero DO Sierra Ibérica 2020 is een prachtige rode wijn uit de Ribera del Duero-regio van Spanje. Bij het proeven van deze wijn valt direct op dat hij een diepe kersenrode kleur heeft en een intense geur van rijpe bramen, bosbessen en een hint van vanille. Bij het proeven komen de smaken van rijpe pruimen en zwarte bessen naar voren, gevolgd door tonen van cacao en vanille. De tannines zijn stevig en goed geïntegreerd, waardoor de wijn een volle body heeft en de afdronk is lang en kruidig. De wijn heeft een alcoholpercentage van 14,5%, wat zorgt voor een krachtige smaakbeleving. Deze wijn is perfect om te combineren met gegrild vlees, wildgerechten en kaasplankjes. De Teófilo Reyes Ribera del Duero DO Sierra Ibérica 2020 is een heerlijke wijn die zeker de moeite waard is om te proberen.

Rutherford Wine Company Napa Valley Cabernet Sauvignon 2015

De Rutherford Wine Company Napa Valley Cabernet Sauvignon 2015 is een uitstekende rode wijn afkomstig uit de Napa Valley-regio van Californië. Bij het proeven van deze wijn valt direct op dat hij een diepe robijnrode kleur heeft en een intense geur van zwarte bessen, cassis en een hint van vanille. Bij het proeven komen de smaken van rijpe bramen en kersen naar voren, gevolgd door tonen van cacao en tabak. De tannines zijn stevig en goed geïntegreerd, waardoor de wijn een volle body heeft en de afdronk is lang en complex. De wijn heeft een alcoholpercentage van 14,5%, wat de smaak nog verder versterkt. Deze wijn is perfect om te combineren met gegrild vlees, wildgerechten en harde kazen. De Rutherford Wine Company Napa Valley Cabernet Sauvignon 2015 is een uitstekende wijn die de reputatie van Napa Valley als topwijnregio eer aandoet.

Cascina Ghercina Barbaresco DOCG 2019

De Cascina Ghercina Barbaresco DOCG 2019 is een prachtige rode wijn uit de Piemonte-regio van Italië. Bij het proeven van deze wijn valt direct op dat hij een diepe robijnrode kleur heeft en een intense geur van kersen, pruimen en kruiden. Bij het proeven komen de smaken van rijpe kersen en zwarte bessen naar voren, gevolgd door tonen van vanille en kruiden zoals tijm en rozemarijn. De tannines zijn stevig en goed geïntegreerd, waardoor de wijn een volle body heeft en de afdronk is lang en kruidig. De wijn heeft een alcoholpercentage van 14%, wat de smaak nog verder versterkt. Deze wijn is perfect om te combineren met rijke pastagerechten, vleesgerechten en harde kazen. De Cascina Ghercina Barbaresco DOCG 2019 is een heerlijke wijn die de reputatie van Barbaresco als topwijnregio eer aandoet en die zeker indruk zal maken op elke wijnliefhebber.

Villa Loren Valpolicella DOC Valpolicella Ripasso 2018

De Villa Loren Valpolicella DOC Valpolicella Ripasso 2018 is een prachtige rode wijn uit de Valpolicella-regio van Italië. Bij het proeven van deze wijn valt direct op dat hij een diepe robijnrode kleur heeft en een intense geur van zwarte kersen, bosbessen en kruiden. Bij het proeven komen de smaken van rijpe bramen en pruimen naar voren, gevolgd door tonen van vanille en kruiden zoals kaneel en nootmuskaat. De tannines zijn zacht en goed geïntegreerd, waardoor de wijn een volle body heeft en de afdronk is lang en fruitig. De wijn heeft een alcoholpercentage van 13,5%, wat zorgt voor een subtiele smaakbeleving. Deze wijn is perfect om te combineren met pasta, gegrild vlees en zachte kazen. De Villa Loren Valpolicella DOC Valpolicella Ripasso 2018 is een heerlijke wijn die de reputatie van Valpolicella als topwijnregio eer aandoet en die zeker indruk zal maken op elke wijnliefhebber.

Domaine Nicolas Hautes Côtes de Beaune AC 2021

De Domaine Nicolas Hautes Côtes de Beaune AC 2021 is een prachtige rode wijn uit de Bourgogne-regio van Frankrijk. Bij het proeven van deze wijn valt direct op dat hij een heldere robijnrode kleur heeft en een intense geur van rood fruit, zoals aardbeien en frambozen, en een hint van kruiden en bloemen. Bij het proeven komen de smaken van rijpe kersen en pruimen naar voren, gevolgd door tonen van vanille en kruiden zoals kaneel en nootmuskaat. De tannines zijn zijdezacht en goed geïntegreerd, waardoor de wijn een volle body heeft en de afdronk is lang en fruitig. De wijn heeft een alcoholpercentage van 13%, wat zorgt voor een subtiele smaakbeleving. Deze wijn is perfect om te combineren met gegrild vlees, gevogelte, kaas en zachte pastagerechten. De Domaine Nicolas Hautes Côtes de Beaune AC 2021 is een heerlijke wijn die de reputatie van de Bourgogne als topwijnregio eer aandoet en die zeker indruk zal maken op elke wijnliefhebber.

Domaine de la Janasse Côtes du Rhône Villages AC Terre d' Argile 2019

De Domaine de la Janasse Côtes du Rhône Villages AC Terre d'Argile 2019 is een prachtige rode wijn uit de Rhône-vallei van Frankrijk. Bij het proeven van deze wijn valt direct op dat hij een diepe robijnrode kleur heeft en een intense geur van rode bessen, bramen en een hint van kruiden. Bij het proeven komen de smaken van zwarte bessen en pruimen naar voren, gevolgd door tonen van kaneel, vanille en cacao. De tannines zijn stevig en goed geïntegreerd, waardoor de wijn een volle body heeft en de afdronk is lang en kruidig. De wijn heeft een alcoholpercentage van 14,5%, wat zorgt voor een krachtige smaakbeleving. Deze wijn is perfect om te combineren met gegrild vlees, wildgerechten en harde kazen. De Domaine de la Janasse Côtes du Rhône Villages AC Terre d'Argile 2019 is een heerlijke wijn die de reputatie van de Rhône-vallei als topwijnregio eer aandoet en die zeker indruk zal maken op elke wijnliefhebber.

Château Beaumont Haut-Médoc AC 2018

De Château Beaumont Haut-Médoc AC 2018 is een uitstekende rode wijn uit de Haut-Médoc-regio van Bordeaux, Frankrijk. Het oogstjaar 2018 was een uitzonderlijk goed jaar voor wijnen uit Bordeaux, waarbij de druiven optimaal hebben kunnen rijpen door het warme en droge weer. Bij het proeven van deze wijn valt direct op dat hij een diepe robijnrode kleur heeft en een intense geur van zwarte bessen, cassis en een hint van tabak. Bij het proeven komen de smaken van rijpe bramen en pruimen naar voren, gevolgd door tonen van vanille en kruiden zoals kaneel en peper. De tannines zijn stevig en goed geïntegreerd, waardoor de wijn een volle body heeft en de afdronk is lang en kruidig. De wijn heeft een alcoholpercentage van 13,5%, wat zorgt voor een subtiele smaakbeleving. Deze wijn is perfect om te combineren met gegrild vlees, wildgerechten en harde kazen. De Château Beaumont Haut-Médoc AC 2018 is een uitstekende wijn die de reputatie van Bordeaux als topwijnregio eer aandoet.

Palena Casablanca Valley Pinot Noir Gran Reserva 2016

De Palena Casablanca Valley Pinot Noir Gran Reserva 2016 is een elegante rode wijn uit de Casablanca Valley-regio van Chili. Bij het proeven van deze wijn valt direct op dat hij een heldere robijnrode kleur heeft en een intense geur van rood fruit, zoals aardbeien, frambozen en kersen, en een hint van vanille en specerijen. Bij het proeven komen de smaken van rode bessen en pruimen naar voren, gevolgd door tonen van vanille en kruiden zoals kaneel en nootmuskaat. De tannines zijn zijdezacht en goed geïntegreerd, waardoor de wijn een volle body heeft en de afdronk is lang en fruitig. De wijn heeft een alcoholpercentage van 14%, wat zorgt voor een krachtige smaakbeleving. Deze wijn is perfect om te combineren met zachte kazen, gevogelte en gegrilde visgerechten. De Palena Casablanca Valley Pinot Noir Gran Reserva 2016 is een heerlijke wijn die de reputatie van Casablanca Valley als topwijnregio eer aandoet en die zeker indruk zal maken op elke wijnliefhebber.

Banfi Srl Chianti Classico DOCG Riserva Banfi Toscana 2020

De Banfi Srl Chianti Classico DOCG Riserva Banfi Toscana is een prachtige rode wijn uit Toscane, Italië. Bij het proeven van deze wijn valt direct op dat hij een diepe robijnrode kleur heeft en een intense geur van rijp fruit, zoals kersen en bramen, en tonen van kruiden en tabak. Bij het proeven komen de smaken van zwarte bessen en pruimen naar voren, gevolgd door tonen van vanille en kruiden zoals kaneel en nootmuskaat. De tannines zijn stevig en goed geïntegreerd, waardoor de wijn een volle body heeft en de afdronk is lang en fruitig. De wijn heeft een alcoholpercentage van 13,5%, wat zorgt voor een subtiele smaakbeleving. Deze wijn is perfect om te combineren met gegrild vlees, pasta met rode saus en oude kazen. De Banfi Srl Chianti Classico DOCG Riserva Banfi Toscana is een uitstekende wijn die de reputatie van Toscane als topwijnregio eer aandoet en die zeker indruk zal maken op elke wijnliefhebber.

FAQ’s over beste rode wijn

Wat is de juiste temperatuur om de beste rode wijn te bewaren?

De beste rode wijnen moeten worden bewaard bij “keldertemperatuur”, oftewel ongeveer 18 graden Celsius. Bijna elke wijn zal het beste ouder worden als deze wordt weggehouden van licht en warmte, dus als je geen wijnkoelkast hebt, is een donkere, ongestoorde hoek van je kast waarschijnlijk de ideale plek. De juiste serveertemperatuur voor de meeste rode wijnen ligt ergens tussen “keldertemperatuur” en “kamertemperatuur”, maar sommige zeer lichtgebouwde rode wijnen kunnen volledig gekoeld worden geserveerd, net als een witte of rosé.

Hoe lang blijft rode wijn goed als deze eenmaal is geopend?

Lichtgebouwde, minder tannine-rijke rode wijnen blijven een paar dagen goed, terwijl vollere wijnen met meer tannines waarschijnlijk tot vijf dagen meegaan. Je kunt de levensduur van je geopende fles rode wijn verlengen door deze in de koelkast te bewaren – maar vergeet niet om deze terug te brengen naar de ideale serveertemperatuur voordat je inschenkt, want alles behalve zeer lichtgebouwde rode wijnen smaken waarschijnlijk te wrang wanneer ze volledig gekoeld worden geserveerd.

Wat is het gemiddelde alcoholgehalte in rode wijn?

Het alcoholgehalte van rode wijn kan variëren afhankelijk van het type wijn en de productiemethode. Over het algemeen bevat rode wijn tussen de 12% en 15% alcohol. Er zijn echter rode wijnen met hogere en lagere alcoholpercentages op de markt. Het alcoholgehalte wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het suikergehalte van de druiven, het fermentatieproces en de rijping van de wijn.

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht

Gerelateerde berichten