Review, Wijnstreken

Beste Rioja wijn

Een typische rioja wijngaard voor de beste wijnen

De Rioja-regio in Noord-Centraal-Spanje is de thuisbasis van leeftijdswaardige wijnen, voornamelijk gemaakt van de inheemse druiven Tempranillo en Garnacha van het land. Bestaande uit drie subregio’s, zijn de wijnen uit Rioja opgesplitst in vier classificatieniveaus die de hoeveelheid tijd specificeren die de wijn in eiken heeft doorgebracht. Van de jongste classificatie, Genérico (voorheen Joven genaamd), tot de oudste, Gran Reserva, produceert Rioja enkele van de meest betaalbare gerijpte flessen ter wereld.

Zoals met alle wijnen, kan het vinden van een goede fles een zware maar lonende taak zijn, met de beste voorbeelden die rijke smaken vertonen van gedroogde kruiden, donkere bessen, kersen en sterke tonen van rijping zoals tabak en leer. Om u te helpen de schappen te doorzoeken, hebben we een lijst samengesteld met de beste flessen die momenteel beschikbaar zijn.

De beste rode Rioja-wijnen zijn wijnen die het fruitgehalte met precies de juiste hoeveelheid eikenhout in evenwicht brengen, wat zorgt voor de perfecte mix van bessenfruit en geroosterde vanilletonen.

Er zijn echter verschillende stijlen van Rioja, van de traditionele bottelingen die lange tijd op Amerikaans eiken hebben gelegen, tot modernere expressies die meer op het fruit zijn gericht en op Frans eiken zijn gerijpt, op weg naar een meer elegante, fris gevoel.

Maar voor welke stijl u ook kiest, het lijdt geen twijfel dat rode wijnen uit Rioja tot de meest gewilde ter wereld behoren. Deze rijke, publieksvriendelijke rode wijnen zijn heerlijk als ze jong zijn en velen zijn in staat om lang te rijpen. Niet alleen dat, maar ze zijn op zichzelf net zo aangenaam dronken als wanneer ze worden gecombineerd met eten, en daarom is Rioja’s veelzijdigheid de belangrijkste reden waarom het zo populair is.

Onze top 10 beste Rioja wijnen

Voché Reserva Rioja DOC

Het is genieten van deze fijne rode Spanjaard met zijn stevige smaak en spannende aroma's.

author-avatar

Over Simon Janssen

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht