Geen categorie, Review

Beste prosecco

Beste prosecco, bekijk onze top 10 beste Prosecco

Prosecco, de sprankelende wijn die wijnliefhebbers over de hele wereld heeft veroverd, is een onmisbaar genot geworden bij feestelijke gelegenheden en sociale bijeenkomsten. In deze blog leggen we alles uit wat je moet weten over deze heerlijke Italiaanse bubbel. Als gepassioneerde wijnkenners hebben we voor jou een lijst samengesteld van de top 10 beste Prosecco wijnen, die je zeker niet wilt missen. Maar voordat we in de beoordelingen duiken, laten we eerst ontdekken wat Prosecco precies is.

Wat is Prosecco?

Prosecco is een verkwikkende, sprankelende wijn afkomstig uit Italië. Het wordt geproduceerd van de glera druif, die bekend staat om zijn fruitige en florale aroma’s. Prosecco heeft een elegante bubbel en een verfrissende smaak die perfect past bij feestelijke gelegenheden.

Waar komt Prosecco vandaan?

Prosecco vindt zijn oorsprong in de prachtige heuvels van Noordoost-Italië, met name in de regio’s Veneto en Friuli-Venezia Giulia. Het gebied staat bekend om zijn milde klimaat en vruchtbare grond, wat essentieel is voor het verbouwen van de glera druif. Deze regio’s hebben een rijke wijntraditie die teruggaat tot de oudheid.

Het is een wijn die zijn stempel heeft gedrukt op de wijnwereld en erkenning heeft gekregen voor zijn uitzonderlijke kwaliteit. In 2009 ontving Prosecco de prestigieuze status van Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Tegelijkertijd werd een Denominazione di Origine Controllata (DOC) gecreëerd voor Prosecco uit vijf provincies van Veneto en vier provincies van Friuli.

Deze gewaardeerde DOCG-status is toegekend aan Prosecco uit de Conegliano-Valdobbiadene regio, waar getalenteerde wijnbouwers de steile heuvels en het gunstige klimaat benutten om de glera-druif te verbouwen. De eisen voor DOCG Prosecco zijn streng. Niet alleen moet de wijn uit het Conegliano-Valdobbiadene gebied komen, maar er gelden ook beperkingen voor de maximale opbrengst van de wijngaarden, wat resulteert in rijkere en gezondere druiven. Daarnaast wordt het aantal liters most per kilo druiven dat geperst mag worden strikt gereguleerd, waarbij de eerste zachte persing resulteert in de meest verfijnde most.

De productie van Prosecco DOCG-wijn vindt plaats in een gebied gelegen op ongeveer 50 kilometer ten noorden van Venetië, in de regio Veneto. De uitgestrekte productiezone omvat de heuvels van de provincie Treviso en beslaat het gebied tussen de betoverende steden Conegliano en Valdobbiadene. Hier vinden we een aaneenschakeling van heuvelketens die zich uitstrekken van oost naar west, beïnvloed door zowel de beschermende Dolomieten in het noorden als de verfrissende invloed van de Adriatische Zee. Dit alles draagt bij aan het unieke klimaat en landschap van het gebied.

Binnen de productiezone vallen 15 gemeenten, en de wijngaarden beslaan een oppervlakte van ongeveer 18.000 hectare. De wijnstokken groeien uitsluitend op zuidelijk gelegen hellingen, met hoogtes variërend van 50 tot 500 meter boven zeeniveau. De noordelijke hellingen zijn vaak bedekt met schilderachtige bossen.

De DOCG Prosecco-wijnen worden geproduceerd op meer dan 6.000 hectare grond, waarvan 106 hectare behoort tot het exclusieve Superiore di Cartizze-gebied. Hier worden jaarlijks meer dan een miljoen flessen van de meest verfijnde mousserende wijnen geproduceerd. Door de steile hellingen van de heuvels is mechanisatie van het werk moeilijk, waardoor het beheer van de wijngaarden meestal in handen is van kleine wijnbouwers. Slechts in de nabijheid van Conegliano vinden we enkele grotere producenten. Het aantal wijnhuizen blijft gestaag groeien, waarbij talrijke nieuwe ondernemers zich aansluiten bij de gelederen van producenten. Onder hen bevinden zich vier coöperaties en vijftien gerenommeerde wijnhuizen. De taluds, hellingen en terrassen zijn door de eeuwen heen gevormd door menselijke handen en geven de heuvels een prachtige zonnige aanblik.

Hoe wordt Prosecco gemaakt?

Prosecco kan worden geproduceerd als vino frizzante of als spumante, waarbij het verschil zit in de bubbels. Spumante is de term voor een mousserende wijn met een druk van meer dan drie bar, terwijl frizzante verwijst naar een half mousserende wijn met minder koolzuur. Dit komt doordat het tweede gistingsproces bij frizzante korter is dan bij spumante. Het onderscheid tussen frizzante en spumante heeft niets te maken met de methode van een tweede gisting in een tank (méthode Charmat) of in de fles (méthode traditionnelle).

De beste Prosecco wordt volgens de méthode Charmat geproduceerd, zowel in de spumante- als de frizzante-variant. Bij de méthode Charmat ondergaat de basiswijn, ontstaan door de eerste vergisting in een open tank, een tweede vergisting in een autoclaaf (gesloten druktank). Gist en suiker worden toegevoegd om deze vergisting op gang te brengen, waarbij het geproduceerde koolzuurgas oplost in de wijn. Door het grotere volume van de tank verloopt deze tweede gisting veel sneller dan bij de méthode traditionnelle, die een tweede gisting op fles heeft. Dit proces geeft Prosecco zijn frisse, bruisende mousse. Omdat deze productiemethode minder arbeidsintensief is, is Prosecco over het algemeen goedkoper dan wijnen die een tweede gisting op fles ondergaan.

In vergelijking met mousserende wijnen volgens de méthode traditionnelle ontbreekt bij de bereiding van Prosecco de rijping op gist die plaatsvindt tijdens een tweede gisting op fles. Naast frizzante, gemaakt volgens de méthode Charmat, zijn er ook frizzante Prosecco’s waarbij het koolzuurgas eenvoudigweg aan de stille wijn wordt toegevoegd vlak voor het bottelen.

Spumante is verkrijgbaar in drie varianten: dry, extra dry en brut. Dry is de minst droge variant, terwijl brut de droogste is. Extra dry is de klassieke Prosecco-variant en wordt het meest gedronken in Italië. Brut wint echter aan populariteit, voornamelijk vanwege de vraag op de exportmarkt, waar de voorkeur van consumenten vaak uitgaat naar drogere wijnen. Het restsuikergehalte in de wijn wordt gecontroleerd door temperatuurregeling tijdens de tweede fermentatie, zodat de gist niet alle suiker consumeert.

De meeste Prosecco’s zijn spumante, waarbij de tweede vergisting langer duurt dan bij frizzante, waardoor er meer koolzuurdruk en mousse ontstaat. Deze flessen zijn sterker en hebben een afsluiting met een metalen muselet, vergelijkbaar met champagneflessen. Frizzante Prosecco, met een lagere koolzuurdruk (ook wel vino frizzante of vino gentile genoemd), is vooral populair voor export, omdat ze in Nederland en Duitsland tegen een lager accijnstarief kunnen worden geïmporteerd. Vanaf 1 januari 2017 is deze bubbeltax in Nederland afgeschaft.

De flessen worden meestal afgesloten met een stevige kurk en het bekende touwtje (spago) eromheen. Bij frizzante-wijnen wordt soms ook een kroonkurk gebruikt. Het alcoholpercentage van deze Prosecco’s ligt vaak rond de 10 tot 11 procent. Andere varianten zijn prosecco spento en prosecco tranquillo, die zonder koolzuur zijn en zelden buiten Italië worden verkocht. Cartizze Prosecco is de duurste variant van Prosecco die er is.

Prosecco Brut 2022 Treviso DOC Walter Nardin

Droge Prosecco met een prachtige mousse. 100% Glera met een elegant, bloemig bouquet. Verfrissend van smaak met geraffineerde fruitige impressies.

Prosecco Superiore Millesimato 20.10 Brut 2022 Le Manzane

Wij gingen voor u naar het heuvelrijke gebied Conegliano, meer specifiek het district Valdobbiadene, om de meeste gezochte spumante van Italië te vinden. Deze Prosecco Superiore Millesimato Brut van de familie Balbinot is het resultaat. Een DOCG voor een hele fijne prijs.


Bella Vittoria Prosecco

Deze aromatische Prosecco met grip werd terecht bekroond met goud. Na de rijpe aanzet van knapperige appel en peer volgt een sprankelende en frisdroge finale.
Val d'Oca Rive di San Pietro di Barbozza Brut 2021 | Italiaanse Witte prosecco | Veneto - Italië | 0,75

Een stijlvolle prosecco spumante met subtiele aroma's en lekker fris fruit.


Farina Prosecco Spumante Extra Dry

Deze pure, fruitige mousserende wijn heeft een heldere strogele kleur. Zuivere geuren van steenfruit, appel, wilde bloesem en tonen van gist. Mooie zachte mousse met frisse fruitnuances. Een zachte, smaakvolle en droge afdronk. Heerlijk als aperitief en door zijn karakter ook geschikt bij lichtere gerechten. Denk aan carpaccio, salades met vis of kip en sushi.

Wat is de beste Prosecco?

De beste Prosecco is de Prosecco Millesimato Extra Dry Treviso DOC Italo Cescon Prosecco.Deze Prosecco is geen uitzondering. Elegant en aromatisch, precies zoals hij moet zijn. Subtiele geïntegreerde bubbels met rijk geel fruit en een fijne afdronk. Koud serveren als aperitief, bij zeevruchten, sushi of wit vlees.

author-avatar

Over Simon Janssen

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht