Review, Witte wijn

Beste Pinot Grigio, de 10 beste pinot grigio’s die je niet mag missen

Beste pinot grigio

Als professioneel sommelier, breng ik dagelijks mensen in aanraking met verschillende wijnen. Tussen de vele druivensoorten is Pinot Grigio er één die mijn aandacht blijft trekken. Deze witte wijn, vooral bekend uit de regio’s van Noord-Italië, biedt een rijkdom aan smaken die veel wijnliefhebbers aanspreekt. Als sommelier bij Buydrinks, kom ik veel wijnen tegen. Deze wijn staat vaak bovenaan de lijst van witte wijnen. Dit is niet zonder reden: zijn veelzijdigheid maakt hem geliefd bij zowel beginners als kenners. Om een goede pinot te vinden hoef je niet je best te doen. De instapwijnen hebben vaak al een mooi en herkenbaar karakter. Voor de gewone wijnliefhebber kan Pinot Grigio een perfecte introductie zijn tot de wereld van de witte wijnen. Hij is licht, fris en past bij een verscheidenheid aan gerechten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Riesling die een hoge zuurgraad heeft en een zeer uitgesproken karakter.

Onze beste Pinot Grigio

Nadat we alle wijnen hebben geproefd is deze wijn ons het meest bijgebleven. Deze lekker Pinot Grigio doet menig wijnliefhebber watertanden. Het is de ultieme combinatie van genereus fruit, minerale verfijning en een verfrissende zuurgraad die deze wijn tot een ware must-have voor deze zomer maakt.

Onze top 10 beste Pinot Grigio’s

We hebben meerdere wijnen geproefd en deze beoordeeld op kwaliteit, de selectie van de beste 10 vind je in deze blog.

Wat voor smaak heeft Pinot Grigio?

Pinot Grigio, een populaire witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Noord-Italië, staat bekend om zijn frisse en lichte karakter. Deze wijn presenteert vaak een helder, strogeel kleurenpalet in het glas. Qua smaak biedt deze wijn subtiele citrustonen, waarbij limoen en citroen opvallen. Deze worden aangevuld met hints van groene appel, peer en soms meloen. Bepaalde varianten kunnen ook een vleugje honing of amandel hebben. De wijn staat bekend om zijn knisperende zuurgraad, wat bijdraagt aan zijn verfrissende mondgevoel. Dit maakt hem ideaal voor warm weer en als begeleiding bij lichte gerechten. Hoewel veel Pinot Grigio’s worden gekenmerkt door hun directheid en eenvoud, zijn er ook exemplaren die complexer zijn met mineralige noten en een langere afdronk.

Waar komt de beste Pinot Grigio’s vandaan?

De beste Pinot Grigio wordt vaak geassocieerd met Noord-Italië, met name de regio’s Alto Adige en Friuli-Venezia Giulia. Deze regio’s, gelegen in de uitlopers van de Alpen, bieden een koel klimaat en bergachtige terroir, wat ideaal is voor het produceren van wijnen met een hoge zuurgraad en verfijnde aroma’s. De lekkerste Pinot Grigio uit deze regio’s hebben vaak een mooie balans tussen fruitigheid en mineraliteit, met kenmerkende tonen van groene appel, peer en citrus. Hoewel andere regio’s in de wereld ook kwalitatieve Pinot Grigio produceren, wordt Noord-Italië vaak beschouwd als de gouden standaard voor deze specifieke druivensoort.

Is Pinot Grigio hetzelfde als Pinot Gris?

Pinot Grigio en Pinot Gris verwijzen naar dezelfde druivensoort, maar de namen geven vaak de stijl en regio van de wijnproductie aan. De Franse variant “Pinot Gris” wordt vooral gebruikt in regio’s zoals de Elzas in Frankrijk, waar de wijn vaak een voller lichaam heeft en rijker en aromatischer is met smaken van honing, specerijen en tropisch fruit. De Italiaanse variant is “Pinot Grigio” en wordt voornamelijk geassocieerd met de lichtere, frissere wijnen uit Noord-Italië. Deze hebben vaak een meer knisperende zuurgraad en tonen van citrus en groene appel. Ondanks dat het dezelfde druif betreft, kunnen de wijnen dus sterk variëren op basis van de regio en wijnmaakstijl. Synoniemen voor deze druif zijn; malvoisie, grauburgunder, ruländer en szürkebarát.

author-avatar

Over Simon Janssen

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht