Geen categorie, Review

Beste merlot wijn voor jou geproefd

Beste merlot wijn

De Merlot-druif, met zijn donkerblauwe kleur en zachte, “vlezige” textuur, is alom geliefd in de wijnwereld. Bekend om zijn vroege rijping, maakt het de Merlot tot een favoriet voor zowel mengwijnen als pure varietale wijnen. De naam Merlot wordt verondersteld een verkleinwoord te zijn van ‘merle’, het Franse woord voor ‘zwarte vogel’, waarschijnlijk een verwijzing naar de kleur van de druif​​. In deze blog vertellen we je alles over deze bijzondere druif maar vertellen we je ook graag wat de beste merlot wijn van dit moment is.

De historie van merlot

Merlot’s vroegste vermelding dateert uit 1784, in de Bordeaux-regio. In de 19e eeuw werd het regelmatig geplant in de Médoc aan de “linkeroever” van de Gironde. Echter, na enkele tegenslagen, waaronder strenge vorst in 1956 en verloren jaargangen in de jaren ’60, verbood de Franse overheid nieuwe aanplantingen van Merlot wijnstokken tussen 1970 en 1975. Merlot’s populariteit zag een opmars in de jaren ’90 in de Verenigde Staten, deels vanwege het gemak van uitspraak van de naam en het zachtere, fruitige profiel​​​​.

De roots merlot, waar komt merlot vandaan?

Merlot speelt een centrale rol in Bordeauxwijnen en is de meest aangeplante druif in de Bordeaux-wijnregio’s. Deze druif, die in veel markten een van de populairste rode wijnvariëteiten is, heeft bijgedragen aan zijn status als een van de meest aangeplante druivensoorten ter wereld. In 2004 werd geschat dat Merlot de op twee na meest geteelde variëteit was, met ongeveer 260.000 hectare wereldwijd. Dit areaal blijft groeien, met 266.000 hectare in 2015​​.

De twee gezichten van merlot

Er zijn globaal twee hoofdstijlen van Merlot: de “Internationale stijl”, populair in veel Nieuwe Wereld wijnregio’s, benadrukt laat oogsten voor fysiologische rijpheid, resulterend in volle, paars gekleurde wijnen met hoge alcoholgehaltes en weelderige, fluweelachtige tannines. Anderzijds is er de traditionele “Bordeaux stijl”, waarbij Merlot eerder wordt geoogst. Dit behoudt de zuurgraad en resulteert in medium-bodied wijnen met matige alcoholniveaus en frisse, rode fruitaroma’s​​.

Wat is de beste merlot wijn?

Voor de “Beste Merlot wijn van 2023”, raden we een wijn aan die het karakteristieke profiel van deze nobele druif belichaamt. Denk aan een wijn met matige tannines, fruitige aroma’s zoals pruim of zwarte kers, en een evenwichtige body die zowel toegankelijk als complex is. Onze topkeuze is een Merlot zijn die de traditionele Bordeaux-stijl volgt, met een focus op vroegere oogst om de levendige, frisse fruitsmaken te behouden, terwijl het ook een zekere diepte en complexiteit biedt.

 

author-avatar

Over Simon Janssen

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht

Gerelateerde berichten