Whisky, Whisky review

Beste Japanse whisky, de beste 5 whisky’s voor jou geproefd en beoordeeld

Beste Japanse whisky

Introductie

In dit artikel zal ik de beste Japanse whisky’s bespreken en mijn persoonlijke favoriet kiezen. Japanse whisky heeft de afgelopen jaren een grote opmars gemaakt en wordt door kenners geprezen om zijn kwaliteit en smaak. We zullen dieper ingaan op wat Japanse whisky zo bijzonder maakt en welke whisky’s je moet proberen als je een echte whisky liefhebber bent.

Wat is Japanse whisky?

Japanse whisky is een whisky die geproduceerd wordt in Japan en heeft zijn oorsprong in Schotse whisky. Het begon in de jaren twintig van de vorige eeuw toen een Japanse man genaamd Masataka Taketsuru naar Schotland reisde om het proces van het maken van whisky te leren. Bij zijn terugkeer naar Japan richtte hij de eerste Japanse whisky distilleerderij op en begon hij met het produceren van Japanse whisky. Sindsdien is de populariteit van Japanse whisky gegroeid en is het een echte concurrent geworden van Schotse en Ierse whisky.

Is het nu Japanse whisky of Japanse whiskey?

Beide manier om whisky of whiskey te schrijven zijn correct, het hangt af van de voorkeur van de producent. In Japan gebruiken ze de spelling “whisky”, terwijl in de Verenigde Staten en Ierland de spelling “whiskey” wordt gebruikt. Over het algemeen wordt in de whiskywereld de spelling “whisky” gebruikt, ongeacht de herkomst. Dus zowel “Japanse whisky” als “Japanse whiskey” zijn beide correcte manieren om het te spellen.

Wat maakt Japanse whisky zo bijzonder?

Japanse whisky staat bekend om zijn unieke smaak en kwaliteit. Dit komt doordat Japanse whisky distilleerderijen hun eigen methoden hebben ontwikkeld om whisky te maken en deze hebben verfijnd door de jaren heen. Ze gebruiken alleen de beste ingrediënten en het water dat ze gebruiken is vaak van uitzonderlijke kwaliteit. Daarnaast wordt Japanse whisky vaak gerijpt in vaten van verschillende houtsoorten, wat zorgt voor een complexe en rijke smaak.

Hier zijn vijf geweldige Japanse whisky’s die je zou moeten proberen:

The Yamazaki 12 Years Single Malt Whisky

The Yamazaki 12 Years Single Malt Whisky: Een elegante en uitgebalanceerde whisky met tonen van vanille, citrus en kruiden. Zachte afdronk met subtiele rokerigheid. Een favoriet onder de liefhebbers van Japanse whisky.

Hibiki Harmony Blended Whisky

Hibiki Harmony Blended Whisky: Een prachtige blend met complexe smaken van fruit, honing, mout en vanille. Perfect uitgebalanceerd en soepel, een mooie introductie tot de wereld van Japanse whisky.

Nikka Yoichi Single Malt Single Malt Whisky

Nikka Yoichi Single Malt Single Malt Whisky: Deze whisky heeft een rijke en rokerige smaak, met tonen van karamel, appel en kruiden. De afdronk is lang en warm. Een whisky voor de liefhebbers van rokerige whisky's.

Nikka Taketsuru Pure malt Single Malt Whisky

Nikka Taketsuru Pure malt Single Malt Whisky: Een zachte en gebalanceerde whisky met tonen van fruit, noten en lichte rokerigheid. De afdronk is soepel en zacht. Een geweldige keuze voor degenen die op zoek zijn naar een meer subtiele smaak.

The Yamazaki Distiller's Reserve Single Malt Whisky

The Yamazaki Distiller's Reserve Single Malt Whisky: Een verrukkelijke whisky met tonen van sherry, kruiden en hout. De smaken zijn complex en diep met een zachte afdronk. Een uitstekende keuze voor degenen die van een volle en rijke smaak houden.

En de winnaar is:

Mijn persoonlijke favoriet van deze lijst is de Yamazaki 18 Year Old. Deze whisky heeft een rijke en complexe smaak met tonen van gedroogd fruit, eikenhout, en een subtiele rokerigheid. Het heeft een gladde en zachte afdronk en wordt geprezen om zijn balans en diepte. Deze whisky heeft veel prijzen gewonnen en wordt beschouwd als een van de beste Japanse whisky’s die er zijn. Het is een perfecte keuze voor een speciale gelegenheid of om te genieten als een rustgevende ‘dram’.

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht