Wil je de beste chianti kopen? Dan helpen wij je graag op weg. We vertellen je graag alles over deze bijzondere wijnregio zo je niet alleen beste fles kunt vinden maar ook alles van Chianti weet.
Er zijn maar weinig Italiaanse wijnen die zoveel nostalgie oproepen bij wijnliefhebbers als Chianti. Velen proefden hun eerste slokje pittige Sangiovese uit een ‘fiasco’, een fles verpakt in een rieten mand, in een Italiaans restaurant met pizza of pasta. In de afgelopen decennia is Chianti in enorm kwaliteit toegenomen, hoewel de meeste van zijn topwijnen de smaakpapillen niet zo verleidelijk prikkelen als Barolo en Brunello. Dat is echter een zegen voor slimme drinker die een heerlijke fles Chianti kan bemachtigen voor een betaalbare prijs. Leer deze Toscaanse regio kennen door zijn fascinerende geschiedenis, druiven en appellaties.

Sangiovese, heer en meester op Toscaanse bodem
Sangiovese is het hart en de held van Chianti. Zijn visitekaartje is een overheerlijke zuurgraad, een transparante robijnrode tint en smaken van zwarte en rode kersen. Verdere accenten van viooltjes, kruiden, specerijen en aarde komen veel voor in dit droge rood. Matige tannines nemen toe met de kwaliteit, evenals structuur en body, die evolueert van licht naar medium. Chianti bereikt zelden de kracht en dichtheid van, zijn op Sangiovese gebaseerde neef, Brunello verder naar het zuiden in Montalcino.
Chianti Classico, Chianti en zijn subzones
Zoals alle Italiaanse wijnen, heeft Chianti strikte regels. En zoals alle Italiaanse regels zijn ze vaak verwarrend. Er zijn verschillende categorieën “Chianti”. Er is Chianti, de verzamelbenaming onderaan de kwaliteitspiramide; Chianti Classico, die zijn eigen benaming heeft; en Chianti Rufina en Chianti Colli Senesi, subzones van Chianti die bekend staan om hun hoogwaardige bottelingen. Het Consorzio Vino Chianti staat garant voor het opstellen en naleven van deze strenge, maar belangrijke regels.
Chianti DOCG
Sinds 1996 vereisen de regels van Chianti’s breedste benaming een minimum van 70% Sangiovese en een maximum van 10% zijnde de witte druiven Malvasia en Trebbiano. Inheemse rode druiven zoals Canaiolo Nero en Colorino, evenals de internationale variëteiten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah zijn ook toegestaan. Deze voegen fruit, tannine of zachtheid toe aan de uiteindelijke blend.
De zeven subzones van Chianti DOCG
- Chianti Colli Aretini
- Chianti Colli Fiorentini
- Chianti Colli Senesi
- Chianti Colline Pisane
- Chianti Montalbano
- Chianti Montespertoli
- Chianti Rufina
Druiven uit de hele regio (maar met uitzondering van de Chianti Classico-zone) kunnen in de wijn worden gemengd. Chianti is bedoeld om jong, helder en fris te worden geconsumeerd. Chianti DOCG heeft twee categorieën van hogere kwaliteit: Superiore, voor wijnen gemaakt van lagere opbrengsten dan pure Chianti, en Riserva, voor wijnen die minstens twee jaar gerijpt zijn voordat ze op de markt worden gebracht.
Chianti DOCG is verdeeld in zeven subzones: Chianti Rufina, Chianti Colli Aretini, Chianti Colli Fiorentini, Chianti Colli Senesi, Chianti Colline Pisane, Chianti Montalbano en Chianti Montespertoli. Wijnen die in deze gebieden worden gemaakt, kunnen ervoor kiezen om de naam van hun subzone te gebruiken of gewoon als Chianti te worden geëtiketteerd. Van de zeven subzones zijn Rufina en Colli Senesi de meest beschikbare op de wijnmarkt.
Chianti Rufina
Chianti Rufina wordt beschouwd als een van de meest kwaliteitsgedreven zones, na Chianti Classico. Rufina is in vergelijking daarmee klein, met een productie van zo’n drie miljoen flessen per jaar. Als onderdeel van Chianti DOCG moet Rufina ten minste 70% Sangiovese bevatten, terwijl de rest wordt gemengd met Canaiolo, Colorino of internationale blauwe variëteiten.
Rufina ligt het verst van de kust en beschikt over hoger gelegen wijngaarden dankzij de ligging in de uitlopers van de Apennijnen. Door het koelere klimaat rijpt Sangiovese langzamer. Met een aanzienlijk verschil tussen dag- en nachttemperaturen, behoudt Rufina zijn zuurgraad en heerlijke parfum, hoewel wijnen hard en hoekig kunnen zijn zonder voldoende fruit om ze te ondersteunen.
Tientallen jaren geleden, tijdens Chianti’s koudste jaargangen, kon hoogte een vloek zijn. Maar naarmate het wereldwijde klimaat verandert, zijn de Rufina-wijngaarden goed gepositioneerd.
In stijl en inhoud weerspiegelt Chianti Rufina Classico met zijn levendige fruit en sappige zuurgraad, samen met een tanninestructuur die zich leent voor vijf tot tien jaar rijping, vooral van de beste jaargangen en producenten, of van het hogere Riserva-niveau.
Chianti Colli Senesi
Na Rufina is Chianti Colli Senesi de volgende noemenswaardige subzone. Het ontleent zijn naam aan de ligging op de heuvels die Siena omringen in het zuiden van Toscane. De nabijheid van de Toscaanse DOCG’s Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano leidt af en toe tot overlappingen, wat de opwinding over de kwaliteitsvooruitzichten van Colli Senesi vergroot.
De aanduiding Colli Senesi wordt echter nog steeds gebruikt voor op Sangiovese gebaseerde wijnen die afkomstig zijn van minder opmerkelijke locaties.
Variatie in hoogte en bodem geeft nuance aan deze Senesi-wijnen, hoewel ze over het algemeen fruitig en benaderbaar zijn met een vleugje rustiek. Nieuw eiken en barrique worden meestal niet gebruikt, ten gunste van zuiverheid, kruiden en fruit in de wijnen.
Chianti Classico DOCG
Deze appellatie ligt in het hart van de bredere Chianti-regio. De grenzen werden voor het eerst gedefinieerd in de 18e eeuw, maar werden in de jaren dertig aanzienlijk vergroot. Velen dachten dat deze stap de reputatie van het merk had geschaad, hoewel een dergelijke uitbreiding gebruikelijk is in Italiaanse wijnregio’s.
Vandaag de dag wordt Chianti Classico DOCG door velen beschouwd als het aanbod van de hoogste kwaliteit voor Chianti.

Het embleem van Chianti Classico is de zwarte haan, of gallo nero. Het heeft betrekking op een legende over het gebruik van hanen om een grensgeschil tussen de strijdende provincies Sienna en Florence te beslechten. De zwarte haan was het symbool van Florence, terwijl de witte haan Sienna vertegenwoordigde. Het is duidelijk wie die wedstrijd domineerde.
Chianti Classico DOCG-druiven worden gekenmerkt door verfrissende zuren en zijn typisch afkomstig van wijngaarden die op grotere hoogten zijn aangeplant dan Chianti DOCG. Smaken zijn onder meer violet en kruiden gelaagd bovenop sappige kersen. Tannines en structuur nemen toe met de kwaliteit, maar weerspiegelen eerder fruit en terroir dan eikenhout. Nieuwe eik, die wijn in bakkruiden en vanille kan smeren, is grotendeels verlaten. Traditionele grote eikenhouten vaten hebben nu de voorkeur, die wijnen meer transparantie geven.
9 Chianti Classico DOCG wijndorpen
- Barberino Val d’Elsa
- Castellina in Chianti
- Castelnuovo Berardenga
- Gaiole in Chianti
- Greve in Chianti
- Poggibonsi
- Radda in Chianti
- San Casciano Val di Pesa
- Tavernelle Val di Pes
Chianti Classico moet minimaal 80% Sangiovese bevatten. Er mag maximaal 20% van de overige rode druiven Colorino, Canaiolo Nero, Cabernet Sauvignon en Merlot worden gebruikt. Witte druiven werden vanaf 2006 niet meer toegestaan.
Er zijn drie kwaliteitsklassen in de appellatie. Annata, of de standaardwijn, rijpt 12 maanden voordat ze wordt vrijgegeven, terwijl Riserva 24 maanden moet rijpen. Gran Selezione heeft met 30 maanden de langste rijpingsvereiste.
In februari 2014 debuteerden de eerste Gran Selezione-wijnen van het hoogste niveau van het oogstjaar 2010. De categorie vereist ook op het landgoed geteelde druiven en goedkeuring van een proefpanel.
Chianti Classico is verdeeld in negen gemeenten. In de provincie Siena: Radda in Chianti, Gaiole in Chianti, Castellina in Chianti, Castelnuovo Berardenga, Poggibonsi. In de provincie Florence: Greve in Chianti, Barberino Val d’Elsa, San Casciano Val di Pesa, Tavernelle Val di Pesa. Hoewel etikettering per gemeente nog niet is toegestaan, weerspiegelen wijnen nog steeds verschillen in bodem en microklimaat, dus in de toekomst kunnen er nog meer indelingen verschijnen.
De 10 beste Chianti's voor jou geselecteerd
Oro Italiano Chianti
Wat een wijn! Nieuw en toch oud en vertrouwd. Een grandioze Sangiovese die, ondersteund door een handjevol Merlot, is gemaakt door traditioneel Toscaanse en moderne technieken te combineren. Een Chianti in een nieuwe stijl en toch zo ambachtelijk lekker. Zie hier de Oro Italiano Chianti Nuova Generazione. Vol verse rode kersen, ondersteund door fraaie zuren. Italiaans raffinement in de fles. En met 99 punten van Italian Wine Guy op zak mogen we deze rode Oro Italiano tot de grote wijnen uit het voor Toscane rijke oogstjaar 2020 rekenen.
Bonicelli Bonicelli Chianti Riserva - 0.75L
Bonicelli Bonicelli Chianti Riserva - 0.75L nu voor slechts €8,75,-. Gezien in het AD en NRC:
Trakterend op vol rijp rood en mollig fruit. Warme kersen, vanille, zoete specerij en fijnere zuren. - Harold Hamersma
Vol rijp rood en mollig fruit. Warme kersen, vanille en zoete specerij. Lamskoteletjesklant.
Op de heuvels van Florence, ten zuiden van de stad Firenze, zijn de druiven voor deze Chianti Classico tot rijping gekomen en handmatig geoogst van half september tot half oktober. De wijn is gemaakt van Sangiovese, dé druivensoort van Toscane, aangevuld met Merlot. Een gedeelte van de wijn wordt gedurende 2 jaar op hout gelagerd, wat de wijn een mooie intensiteit geeft. Deze aromatische Chianti verleidt met zijn sprankelende rode kleur. Aroma's van rood fruit worden aangevuld met kruidige- en houttonen. In deze elegante, zachte en ronde wijn proef je de Toscaanse zon. De producteigenschappen: land van herkomst: Italië. wijnstreek: Chianti. druivensoort: sangiovese, . smaakprofiel: zacht & zwierig. lekker bij: rund- en lamsvlees, stevige ovengerechten, groot wild en rijpe kazen. alcoholpercentage: 13. merk: bonicelli. *: De Grote Hamersma, . waarschuwing(en): Geen 18? Geen alcohol., . drinktemperatuur: tussen 16 - 18 °C. aroma: intense aroma's van rode bessen en bosvruchten en met een vleugje cacao. artikel nummer: 17360030.
Castello di Ama Chianti Classico 2019
Chianti Classico van het befaamde Castella di Ama, waar wijnkunstenaar Marco Pallati aan het roer staat. Klassieke Sangiovese met niet al te zware tannines en een geweldige afdronk.
Fèlsina Berardenga Chianti Classico Riserva 2018
Uitgebalanceerde Chianti Classico Riserva. Mineraal met vuursteen en rijp fruit van kersen en frambozen. Wanneer deze wijn wat lucht krijgt, komt de wijn pas echt tot zijn recht met een kruidig aromaprofiel en zijdezachte tannines.
Chianti Classico 2020 Fèlsina Berardenga
Klassieke Chianti Classico bomvol geuren van kersen, kreupelhout en kardemon. In de mond is deze wijn levendig met rijp rood fruit en een gebalanceerde fraîcheur. Karaktervol en elegant!