Wijnstreken

Beste Chablis wijnen voor elk budget

Hoewel niet expliciet op het etiket vermeld, worden alle wijnen uit Chablis in Noord-Frankrijk uitsluitend gemaakt van één druif: Chardonnay. Als je je een beetje in wijn hebt verdiept hoor je dit eigenlijk wel te weten. Chablis staat bekend als dé oesterwijn bij uitstek. Of dit nu komt omdat de ondergrond van de wijngaarden bestaan uit oude kalkbeddingen van oesters en schelpen, of dat de wijn nu eenmaal gewoon goed bij oesters past? Het staat vast, Chablis en oesters zijn een heerlijke combinatie. 

Hier, in de meest noordelijke regio van Bourgondië, geloven sommigen dat de druif in zijn “zuiverste” vorm wordt uitgedrukt.

Grand cru en premier cru wijngaarden bevinden zich op unieke Kimmeridgische kalkbodems, die dateren uit de Jura-periode. Dit helpt wijnen uit deze wijngaarden om een ​​zuiver karakter te dragen naast de typische strakke zuivel- en citrusvruchtenaroma’s van de regio.

Als je een fervent ABC-drinker (“Alles Behalve Chardonnay”) bent vanwege de (in) beroemde eikenachtige, boterachtige uitdrukkingen van de druif, geef Chablis dan de kans om van gedachten te veranderen. Terwijl sommige high-end bottelingen worden gefermenteerd of gerijpt in eikenhout, zien de meeste Chablis weinig tot geen tijd in eikenhout, waardoor deze wijnen juist een pittige, frisse uitdrukking zijn van Chardonnay.

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook.

Terug naar overzicht