Wijnstreken

Beste Chablis wijnen van 2023

Hoewel niet expliciet op het etiket vermeld, worden alle wijnen uit Chablis in Noord-Frankrijk uitsluitend gemaakt van één druif: Chardonnay. Als je je een beetje in wijn hebt verdiept hoor je dit eigenlijk wel te weten. Chablis staat bekend als dé oesterwijn bij uitstek. Of dit nu komt omdat de ondergrond van de wijngaarden bestaan uit oude kalkbeddingen van oesters en schelpen, of dat de wijn nu eenmaal gewoon goed bij oesters past? Het staat vast, Chablis en oesters zijn een heerlijke combinatie. 

Hier, in de meest noordelijke regio van Bourgondië, geloven sommigen dat de druif in zijn “zuiverste” vorm wordt uitgedrukt.

Grand cru en premier cru wijngaarden bevinden zich op unieke Kimmeridgische kalkbodems, die dateren uit de Jura-periode. Dit helpt wijnen uit deze wijngaarden om een ​​zuiver karakter te dragen naast de typische strakke zuivel- en citrusvruchtenaroma’s van de regio.

Als je een fervent ABC-drinker (“Alles Behalve Chardonnay”) bent vanwege de (in) beroemde eikenachtige, boterachtige uitdrukkingen van de druif, geef Chablis dan de kans om van gedachten te veranderen. Terwijl sommige high-end bottelingen worden gefermenteerd of gerijpt in eikenhout, zien de meeste Chablis weinig tot geen tijd in eikenhout, waardoor deze wijnen juist een pittige, frisse uitdrukking zijn van Chardonnay.

Dit zijn de lekkerste 10 Chablis wijnen

Château de Fleys Chablis 1er Cru Les Fourneaux

Wat een jaar en wat een wijn! Na twee toch wat lastiger jaren, bestempelen de wijnmakers in Chablis het oogstjaar 2020 als een cadeautje. Een groots en genereus jaar, waar ook Château de Fleys de vruchten van heeft geplukt en wel letterlijk in de Premier Cru wijngaarden Les Fourneaux. Het resultaat is deze sublieme en beendroge Chablis die fonkelt in het glas. Met rijke geuren en smaken van fris fruit, klassieke minerale tonen, vanille en natuurlijk dat onweerstaanbare botertje. Een Chablis Premier Cru zoals die is bedoeld. Beter wordt het niet. Wilt u deze wijn liever per 3 flessen bestellen? Klik hier!

Domaine du Cèdre Doré Chablis

De condities van wijnjaar 2020 waren uitstekend. Gecombineerd met het vakmanschap van Louis Moreau is zijn Chablis ook dit jaar verkwikkend fris, harmonieus en rijk van smaak vol fruitige en zilte aroma's.

Domaine Daniel Séguinot Fourchaume Chablis 1er Cru

Deze Chablis is fris en zuiver met het kenmerkende karakter van de beroemde Kimmeridge bodem. Geconcentreerd van smaak vol ananas, perzik en grapefruit.

Chablis 1er Cru Fourchaume 2020 Domaine d'Henri

Fantastische Premier Cru Chablis. Mineraal complex, vet mondgevoel en een schitterende citrusaciditeit in de lange afdronk.

Chablis Saint Pierre 2020 Domaine d'Henri

Chablis gemaakt door Chablis veteraan en autoriteit Michel Laroche. Vernoemd is naar de gelijknamige kerk in Chablis. Wijn met een zeer minerale en zuivere chardonnay-expressie.

Les Allees du Vignoble Petit Chablis AOC 2020 Domaine d'Henri

De typische Chablisaroma’s van limoen, vuursteen en guave ontluiken zich al bij het openen van de fles. Een Petit Chablis die allesbehalve ‘petit’ is.

Domaine Jean Collet & Fils Chablis AC 2019

Bij InnoVino verkopen wij heerlijke Domaine Jean Collet & Fils Chablis AC uit Frankrijk. Afkomstig uit de Bourgogne in Chablis.De wijnstokken staan aangeplant op een bodem die bestaat uit lagen van kalk en klei. Het domein Jean Collet werd opgericht in 1952 en later versterkte zoon Gilles het team. Het wijnhuis en de kelders bevinden zich in het hartje van Chablis. De wijngaarden liggen op de beste hellingen van de linker- en rechteroever van de Serein rivier. 37 Hectares zijn verdeeld over Chablis Grand Cru (0 51ha) Chablis Premier Cru (17 71ha) Chablis (16 4ha) et Petit Chablis (1 65ha). De filosofie van Domaine Collet & Fils is het bewerken van de wijnstokken volgens het lutte raisonnée principe om zo de unieke terroir tot zijn recht te laten komen. 100% Chardonnay. De wijngaarden van de Chablis AC bevinden zich op de heuvels in de dorpen Chablis en Préhy. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken die aangeplant staan in de Montmains wijngaarden zijn 25 jaar oud. Deze Chablis heeft een intens bouquet van rijpe en exotische tonen. In de mond vol zacht en sappig gevolgd door een lange afdronk met veel finesse. Complexe wijn! De opbrengsten bedragen 60 hl per hectare en er staan 5.700 stokken per ha aangeplant.De Domaine Jean Collet & Fils Chablis AC is geoogst in 2019Een uitstekend aperitief maar ook erg lekker bij schaal- en schelpdieren visgerechten delicatessen en geitenkazen.

Domaine Jean Collet & Fils Petit Chablis AC 2020

Bij InnoVino verkopen wij heerlijke Domaine Jean Collet & Fils Petit Chablis AC uit Frankrijk. Afkomstig uit de Bourgogne in Chablis. Het domein Jean Collet werd opgericht in 1952 en later versterkte zoon Gilles het team. Het wijnhuis en de kelders bevinden zich in het hartje van Chablis. De wijngaarden liggen op de beste hellingen van de linker- en rechteroever van de Serein rivier. 37 Hectares zijn verdeeld over Chablis Grand Cru (0 51ha) Chablis Premier Cru (17 71ha) Chablis (16 4ha) et Petit Chablis (1 65ha). De filosofie van Domaine Collet & Fils is het bewerken van de wijnstokken volgens het lutte raisonnée principe om zo de unieke terroir tot zijn recht te laten komen. De Domaine Jean Collet & Fils Petit Chablis AC is geoogst in 2020

Domaine Jean Collet & Fils Chablis AC Montmains 1ER 2020

Bij InnoVino verkopen wij heerlijke Domaine Jean Collet & Fils Chablis AC Montmains 1ER uit Frankrijk. Afkomstig uit de Bourgogne in Chablis.De wijnstokken staan aangeplant op een bodem die bestaat uit lagen van kalk en klei. Het domein Jean Collet werd opgericht in 1952 en later versterkte zoon Gilles het team. Het wijnhuis en de kelders bevinden zich in het hartje van Chablis. De wijngaarden liggen op de beste hellingen van de linker- en rechteroever van de Serein rivier. 37 Hectares zijn verdeeld over Chablis Grand Cru (0 51ha) Chablis Premier Cru (17 71ha) Chablis (16 4ha) et Petit Chablis (1 65ha). De filosofie van Domaine Collet & Fils is het bewerken van de wijnstokken volgens het lutte raisonnée principe om zo de unieke terroir tot zijn recht te laten komen. 100% Chardonnay. De wijngaarden van de Premier Cru Montmains bevinden zich op de linker oever van de rivier Serein en hebben een zuidelijke expositie. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken die aangeplant staan in de Montmains wijngaarden zijn 25 jaar oud. De neus geurt intens naar bloemen. De aanzet is zuiver en elegant en wordt gevolgd door een verfrissende droge en mineralige afdronk. De opbrengsten bedragen 55 hl per hectare en er staan 6.000 stokken per ha aangeplant.De Domaine Jean Collet & Fils Chablis AC Montmains 1ER is geoogst in 2020Een goede combinatie met forel met roomsaus zeetong a la Meunière" gevogelte wit vlees en verse kazen.

Domaine Vincent Dampt Chablis

Het'oesterwater'met de typische mineraliteit, frisheid en aroma's van wit fruit.

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht