Review, Wijnstreken

Beste Barolo

Een typisch middeleeuws stadje in Piemonte op de top van een heuvel omringt door wijngaarden

Er zijn veel bekende wijnen in Italië, maar de beroemde Barolo is er een die consequent prijzen heeft gewonnen omdat hij tot de best smakende behoort. Maar met zoveel flessen die er zijn, hoe weet je wat je moet kopen? Dit artikel helpt je bij het vinden en kopen van de beste Italiaanse Barolo’s op de markt.

Wat is een Barolo wijn?

Barolo is een rode wijn die wordt gemaakt van de Nebbiolo druif. De naam “Barolo” komt van het Italiaanse woord voor “vat”, waar de wijn rijpt. Barolo staat bekend om hun hoge kwaliteit en worden vaak beschouwd als enkele van de beste rode wijnen ter wereld.

Barolo is doorgaans erg droog, met een hoge zuurgraad en forse, rauwe tannines. Ze kunnen jong moeilijk te drinken zijn, maar ze ouderen goed en ontwikkelen in de loop van de tijd complexe smaakprofielen. Let bij het kiezen van een Barolo op een wijn die minimaal 5 jaar heeft gerijpt.

Barolo komt uit de regio Piemonte in Italië. Er zijn veel geweldige producenten in dit gebied, dus het kan lastig zijn om er maar één te kiezen. Enkele van onze favorieten zijn Giacomo Conterno, Bruno Giacosa, Gaja en Vietti.

Bij het vinden van de juiste Barolo is het belangrijk om te onthouden dat je krijgt waar je voor betaalt. Deze wijnen zijn niet goedkoop, maar ze zijn de investering waard als je op zoek bent naar een echt bijzondere fles rode wijn.

Waar kan je Barolo kopen?

Er zijn veel manieren om Barolo-wijnen te kopen. Je kunt ze online vinden, bij je plaatselijke wijnwinkel of bij een Italiaanse speciaalzaak. Veel restaurants schenken ook dit soort wijn.

Bij het kopen van Barolo is het belangrijk om te onthouden dat ze minimaal drie jaar moeten rijpen (langer is beter). Hierdoor kunnen de smaken zich goed ontwikkelen en rijpen. Wijnen die minder dan drie jaar hebben gerijpt, kunnen te jong en fruitig smaken.

Het is ook belangrijk om de etiketten te controleren op de wijnen die je wil kopen. Zorg ervoor dat de vintage geschikt is om nu te drinken. Oudere jaargangen zijn misschien over hun hoogtepunt heen en niet zo aangenaam om te drinken.

Mocht je twijfelen dan kan je altijd op Vivino kijken. Deze website en app biedt honderden Barolo’s aan met reviews van jaartallen. Deze reviews vertellen je vaak of een wijn op dit moment nog te drinken is of over zijn hoogtepunt heen is. Dit kan je een miskoop van een overrijpe Barolo besparen.

Zonsondergang in een wijngaard in Barolo

Hoe weet ik of de Barolo wijn goed of slecht is?

Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten als je probeert te bepalen of een Barolo goed of slecht is. Controleer eerst de kleur van de wijn. Een goede Barolo hoort een dieprode kleur te hebben, soms zelfs richting oranjebruin. Als de wijn te licht is, kan dit een indicatie zijn dat het geen Barolo van goede kwaliteit is. Ten tweede, ruik de wijn. Een goede Barolo moet een sterk, aangenaam aroma hebben. Goede Barolo ruikt naar viooltjes, aarde, truffel en soms zelfs een beetje naar teer, drop en laurier. Ten derde, proef de wijn. Een goede Barolo moet zacht zijn en een rijke smaak hebben. Als de wijn bitter is of een onaangename smaak heeft, is het waarschijnlijk geen Barolo van goede kwaliteit. Controleer ten slotte het etiket op de fles. Een Barolo van goede kwaliteit heeft een label dat aangeeft dat hij uit de regio Piemonte in Italië komt en dat hij gemaakt is van 100% Nebbiolo-druiven. Als het label deze informatie niet bevat, is het waarschijnlijk geen Barolo van goede kwaliteit.

Hoe bewaar ik mijn Barolo nadat ik hem heb gekocht?

Ervan uitgaande dat je een wijnkelder of een koele, donkere plek hebt om je wijn op te slaan, wil je je flessen op hun kant leggen. Dit houdt de kurk vochtig zodat deze niet krimpt en lucht in de fles laat. Bewaar je Barolo ook niet op plaatsen met sterke geuren, omdat deze in de wijn kunnen trekken.

 

Dit zijn de beste 10 Barolo wijnen

Barolo DOCG Cru Ascheri 2018 Ellena Giuseppe

Oude familiemethoden in de Ascheri-wijngaard vertalen zich in een krachtige Barolo van de broers Ellena.

Vinum Vita Est Barolo DOCG

Barolo is een grootste wijn: zwaar,‘bruin’ en jaren houdbaar. Deze barolo rijpt wel 38 maanden op Franse eikenhouten vaten. Het geeft de wijn structuur en harmonieuze volheid.

ArnaldoRivera Barolo Undicicomuni

Elegante geuren van rood fruit en een krachtige smaak typeren deze chique wijn.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een wijn van wereldklasse die indruk zal maken op je gasten en hen naar meer zal laten verlangen, hoef je niet verder te zoeken dan de exquise Barolo-wijnen van Italië. Deze volle rode wijnen behoren tot de meest gewilde wijnen ter wereld, en terecht. Maar met zoveel producenten en wijngaarden om uit te kiezen, hoe weet je dan welke de juiste voor jou is?

Lees daarvoor onze tips en bekijk hieronder de wijnen in dit artikel voor het kopen van de beste Italiaanse Barolo, om je keuzes te verfijnen en om een fles te vinden die je zeker zal bevallen. Want of je nu op zoek bent naar een cadeau of je eigen speciale avond voorbereidt, een goede Barolo is zeker de moeite waard!

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht