Whisky

Whisky en crypto?

Al sinds een aantal jaren ben ik geïnteresseerd in whisky en alles wat er zich afspeelt in de wereld van crypto. Bij veel mensen waarmee ik over praat crypto voel ik al snel weerstand. “Gebakken lucht”, “weggegooid geld”. Als ik heel eerlijk ben moet ik ze heel een klein beetje gelijk geven als ik kijk naar wat er afgelopen jaar is gebeurd, mijn portfolio met crypto bezittingen is niet echt “gemoond”, veel van mijn bezittingen staan verder onder NAP. Toch, droom ik vaak over de toekomst en wat crypto de wereld nog kan bieden. Deze digitale wereld zit vol mooie start-ups die kans hebben om uit te groeien naar toonaangevende bedrijven zoals dit net na de opkomst van het internet gebeurde. Ik stel voor, als je je eerste even iets verder wil inlezen in de wereld van crypto kan je dit artikel lezen.

Een term die trending is in de cryptowereld zijn NFT’s, non fungible tokens. Dit zijn digitale bezittingen die kunnen worden gekocht en unieke stukken betreft. Voorbeelden van NFT’s zijn onder andere digitale kunst, digitale assets binnen b.v. een computergame, maar ook in de wereld van sport zijn deze NFT’s inmiddels toegetreden.

En nu zal je jezelf afvragen hoe het dan zit met whisky en crypto? Vorig jaar reed ik terug van een bezoek aan Ommen, waar ik overleg had over deze website. Ik doe dit samen met twee andere heren die mij voorzien van advies en meedenken over de toekomst van Buydrinks. Ik werd gebeld door een goede vriend en we droomden samen weg over whisky en de toekomst van NFT’s. Uit een opwelling zei ik dat het zomaar zou kunnen gebeuren dat ook whisky onderdeel zou kunnen worden van de cryptomarkt? Hoe dan? Om je dat uit te leggen, duiken we eerst even in de wereld van whiskyverzamelaars die whisky niet kopen om te drinken maar om te beleggen.

Whisky als investering

Iedereen is vandaag de dag op zoek naar rendement. Je wordt niet heel erg vrolijk van de rente op je bankrekening. Er zijn diverse kapitaalmarkten waar je met je geld naartoe kan; aandelen, vastgoed, goud, cash en sinds een aantal jaar ook de cryptomarkt. Er zijn ook kleinere markten zoals het verzamelen van oldtimers, kunst en single malt whisky. Omdat de vraag naar whisky de laatste jaren enorm is gegroeid en het aanbod in verhouding niet veel groter wordt als gevolg van het sluiten van veel distilleerderijen, kun je wel raden wat er met de prijs van whisky is gebeurd. Een heel simpel voorbeeld van een niet al te dure whisky kan ik hier laten zien. In 2018 kostte een fles Glendronach 15 jaar oud bij Drankdozijn 84,50 euro, vandaag staat deze whisky op de site voor 99,95 euro. Dat is een rendement van 18,28% in 4 jaar tijd. Nu zijn dat natuurlijk niet de rendementen die je in de cryptomarkt ziet, maar groeit het elk jaar gestaag, stabiel zonder correcties naar beneden.

Links zie je de prijs van een fles Glendronach in 2018 en rechts de huidige prijs bij Drankdozijn.nl

De truc is om de juiste whisky te vinden, want hoe weet je in het oerwoud van aanbieders wat goed is en wat niet? Een sluitend antwoord heb ik niet helaas, maar het is een mix van kennis, geluk hebben en jezelf inlezen welke distilleerderijen de beste whiskies maken. Ook is het vaak een kwestie van gunnen. De batches met exclusieve whisky zijn vaak heel beperkt en dus moet je een netwerk hebben waar je de whisky kan kopen. Het Whisky Huis, onderdeel van slijterij Berendsen, is zo’n partij waar je regelmatig pareltjes kan kopen. Een kenner op deze website schrikt niet zo snel van een whisky van 2000 euro.

En nu komt het grootste probleem als het gaat om deze “collectibles”. Hoe weet je dat je een échte whisky hebt gekocht, van het juiste huis? De fles en het etiket geven je niet de juiste garantie omdat alles nagemaakt kan worden vandaag de dag. De totale waarde van namaakspullen wordt wereldwijd geschat op 1 biljoen dollar, kassa!! Merken zoals Louis Vuitton lijden enorm veel verlies door deze zwarte markten.

Blockchain to the rescue

Nog een nieuw woord, blockchain. De blockchain is het bestaansrecht van alle cryptomunten. Zonder “chain” geen valuta. De blockchain is een digitaal grootboek dat transacties bijhoudt. Omdat er geen tussenkomst is van banken is het een decentraal systeem en zorgt de blockchain dat alles transacties in het verleden, maar ook in de toekomst, kunnen worden herleidt. De transacties hebben een hash (THX) en gaan van een wallet naar een andere wallet. Ook lost de blockchain een privacy probleem op omdat een wallet adres niet te herleiden is naar een persoon of instantie in tegenstelling tot een IP adres die geografisch gebonden is. Deze blockchain wordt ingezet om transacties te kunnen verwerken en dus tokens van A naar B te verplaatsen.

De laatste jaren is er bij deze grote merken een behoefte ontstaan om merken te beschermen, dit kan b.v. door middel van echtheidscertificaten. Een ideale oplossing zijn NFT’s. Deze tokens zijn uniek en overdraagbaar van de ene eigenaar naar de andere. De echtheid van een NFT kan dus altijd op basis van de blockchain worden geverifieerd.

Whisky en NFT’s

Zou het niet ideaal zijn als bijzondere whiskies gekoppeld konden worden aan de blockchain zodat de echtheid altijd geverifieerd kan worden en dan het eigendom kan worden overgedragen? Omdat de producten gekoppeld zijn aan de blockchain zijn er ook geen vervalsingen op de markt te brengen. Niet alleen zou dit kunnen gelden voor nieuwe edities van whisky, maar ook oudere edities die reeds in het bezit zijn van verzamelaars. Veilinghuizen zouden een belangrijke rol kunnen spelen in het verifiëren van de echtheid, en deze whisky vervolgens kunnen opnemen als NFT. Bij toekomstige verkoop is de nieuwe eigenaar dan verzekerd van de echtheid van het product.

Recentelijk kwam er een aantal artikelen voorbij op mijn tijdlijn in Google waardoor duidelijk werd dat mijn droom van een jaar geleden nog niet zo vreemd was. Veel producten van whisky zijn begonnen met het uitbrengen van NFT’s gekoppeld aan whisky.

Louis Vuiton Moet Hennessy & Ardbeg

Louis Vuiton Moet Hennessy (LVMH) , het grootste conglomeraat van luxe producten heeft in april een bijzondere editie Ardbeg uitgebracht gekoppeld aan NFT’s. Van deze editie worden slechts 456 flessen op de markt gebracht tegen een prijs van 1 Ethereum per stuk. De huidige marktwaarde van 1 Ethereum is op het moment van schrijven ongeveer 3000 dollar. Ardbeg is een Islay Whisky die bekend staat om zijn uitzonderijke kwaliteit en zijn rokerige karakter.

Glenfiddich 46 jaar oude whisky

In oktober 2021 kwam Glenfiddich in het nieuws omdat er een bijzondere editie van 46 jaar oude whisky werd uitgebracht als NFT. Deze editie was binnen enkele minuten uitverkocht maar kopers kregen alleen het digitale certificaat, niet de fysieke whisky zelf. Deze whisky is alleen te claimen als bezitters van de NFT zich melden bij de distilleerderij. De NFT geeft dus alleen recht op de whisky.

Nog meer projecten die blockchain en whisky combineren vind je hier.

De toekomst?

Bij veel vernieuwingen is er uiteindelijk support nodig vanuit de markt om er een succes van te maken. Wellicht zijn NFT’s en whisky over een paar jaar geaccepteerd en gewoon geworden. Ook zou het zomaar kunnen zijn dat het hele idee over een paar jaar is verdwenen en dat andere technieken NFT’s hebben ingehaald. Het idee blijft natuurlijk een briljante manier om toekomstige kopers te beschermen voor vervalsingen.

 

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht