Wijnstreken

Top 10 biologische wijnen voor jou geselecteerd

Goede wijn begint met geweldige druiven, en voor steeds meer wijnmakers betekent dat druiven die geteeld worden zonder het gebruik van kunstmest of pesticiden. Terwijl sommige wijnmakerijen het al tientallen jaren op de volledig biologische manier doen, zijn andere recente wijnmakers geïnteresseerd in nieuwe benaderingen – en hoewel niet al deze wijnen als biologisch worden gecertificeerd,  zijn ze allemaal gemaakt met druiven die biologisch of biologisch-dynamisch zijn geteeld. Vaak zijn het wijnboeren die in een zogenaamde transitie zitten van reguliere wijnbouw naar biologische wijnbouw. Deze stap kan niet in één keer worden genomen en daarom brengt de wijnboer wijn op de markt die wel biologisch is verbouwd en gemaakt, maar nog niet in aanmerking komt voor het predikaat “biologisch”. 

In dit artikel hebben we 10 heerlijke wijnen geselecteerd die je direct bij de aanbieder kan bestellen. Het totale overzicht van alle biologische wijnen vind je hier.

Neleman Neleman Viognier Chardonnay Biologisch - 0,75 L

Neleman Neleman Viognier Chardonnay

Eikenvrije abrikoos en perzik met een amandelbittertje en zachte zuren. Verder voor de liefhebbers: CO2-neutraal geproduceerd en vegan. – Harold Hamersma Neleman Viognier Chardonnay is een spannende, frivole wijn door de unieke combinatie van de twee druivenrassen chardonnay en viognier. De chardonnay is mooi rond en zacht van smaak. In de neus heerlijk exotisch wit fruit, ananas, gele meloen en mangofruit. Viognier komt met name veel voor in de Franse Rhône maar gedijt ook erg goed in de hoog gelegen wijngaarden van Valencia.

Zoraida Monastrell Biologisch 750 ML

Zoraida Monastrell Biologisch

De Zoraida wijnen worden gemaakt van druiven uit verschillende streken in Spanje. Voor deze biologische wijn gemaakt van de monastrell druif kwamen de wijnmakers uit in Jumilla. Dit ligt in het oosten van het land tussen de steden Valencia en Murcia. De druif monastrell staat in Frankrijk ook aangeplant, maar dan onder de naam mourvedre. Je vindt hem onder andere in de zuidelijke Rhone. Hij is robuust en krachtig en kan goed tegen de hitte. Deze biowijn is stevig met maar liefst 15% alcohol. Desondanks bevat de wijn ook wat frisheid, waardoor hij toch makkelijk drinkbaar wordt. Je proeft zwart bessenfruit met iets van drop en laurier. Schenk hem bij harde kaas, droge worst en stoofschotels.

Lumà Nero d'Avola Bio

Lumà Nero d’Avola Bio

Nero d’Avola, de rode trots van Sicilië. Een zwoele, maar krachtige wijn met rijke aroma’s. Warme en rijpe wijn met impressies van, chocola, zoete kersen, koffie en leertonen. De druiven voor deze wijn worden wat ingedroogd waardoor een nog vollere en donkere wijn ontstaat. Heerijk bij stoofpotten, wild en gerechten met rijke sauzen.

Georg Julius Sauvignon Blanc (Organic)

Georg Julius Sauvignon Blanc (Organic)

Bij Georg Julius in de regio Rheinhessen zijn de 3 basisprincipes simpel: organische en mileuvriendelijke wijnbouw, zorgvuldige vinificatie én met als resultaat Duitse wijn met een sterk karakter. Alles in harmonie met de natuur dus om zo min mogelijk schade toe te brengen. Het was de grootvader van Georg Julius die het domein als boerderij in 1926 kocht. Zijn kleinzoon Georg, nu de huidige eigenaar en wijnmaker, heeft het met veel toewijdig uitgebreid naar een biologische wijngaard van ruim 19 ha. Weingut Julius De focus ligt op het maken van Duitse witte wijn, want ruim 60% van alle wijngaarden is aangeplant met onder andere de witte Riesling, Sauvignon Blanc, Silvaner en Pinot Gris druiven. Deze druiven groeien op een vruchtbare bodem van klei en kalk die ook in staat is om water voor een lange tijd vast te houden. Zo is er ook tijdens hete zomers geen sprake van droogte en krijgt de biologische wijn door de aanvoer van voldoende voedingsstoffen altijd het minerale karakter waar ze

Bayridge Merlot - Biologisch 750ML

Bayridge Merlot – Biologisch

In het Zuid-Afrikaanse wijngebied Stellenbosch bevindt zich de Helderberg. Met zijn gunstige ligging en verkoelende wind uit False Bay is dit de ideale plek voor de aanplant van druiven. Bij Bayridge wordt biologisch en biodynamisch gewerkt en het gebruik van sulfiet wordt tot het minimum beperkt. De merlot druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd. De wijn rijpt zestien maanden op Franse eikenhouten vaten, waarvan 30% nieuw. Die geven de meeste smaak af van vanille en karamel. Daarnaast proef je in deze droge rode wijn de smaak van aardbeien, pruimen, chocolade en cederhout. Schenk hem bij gevulde paprika, gerechten met paddenstoelen, pastagerechten met vlees of bij oude kaas. Perfect op dronk, maar kan nog drie jaar verder rijpen. Geschikt voor veganisten.

Domaine Gayda Figure Libre Freestyle Rouge Bio

Domaine Gayda Figure Libre Freestyle Rouge Bio

De wijn uit deze serie kregen in 2012 een certificering voor biologische wijnen. De Freestyle is een wisselende blend bestaande uit 50% Syrah, 30% Grenache Noir, 10% Mourvèdre en 10% Carignan. De oogst geschiedt voor 100% met de hand en de wijn rijpt op bezinksel. De wijn is echte blauwdruk voor dit gebied met typische impressies van laurier, tijm en gestoofd fruit.

Jean-Luc Colombo Côtes du Rhone Red'Les Forots'Bio

Jean-Luc Colombo Côtes du Rhone Red Les Forets Bio

Deze rode wijn van wijnmaker Jean Luc Colombo heeft zijn naam te danken aan het bos wat grenst aan de wijngaarden. Het bos geeft de wijngaard beschutting en hierdoor ontstaat een micro klimaat waardoor de druiven optimaal kunnen rijpen en de wijn veel complexiteit en extract bevatten.

Buontalenti Chianti Superiore Biologisch 750ML

Buontalenti Chianti Superiore Biologisch

De Buontalenti wijnen zijn vernoemd naar Bernardo Buontalenti. Hij was in de zestiende eeuw de huisarchitect van de Medici, de beroemde Italiaanse bankiersfamilie uit Florence. Deze wijn komt ook uit Toscane, om precies te zijn uit een van de grootste beschermde herkomstgebieden van Italie: Chianti. Deze streek heeft de hoogste classificatie van DOCG. De druiven voor deze wijn worden biologisch verbouwd. Het is een blend van sangiovese aangevuld met 10% canaiolo en 5% colorino. Deze robuuste wijn krijgt de toevoeging Superiore omdat hij een jaar rijpt op eikenhouten vaten. Dat geeft de smaak van vanille. Daarnaast proef je de smaak van zwarte kersen, specerijen, aanwezige zuren en stevige tannines. Schenk hem bij gegrild rundvlees, Parmezaanse kaas of pasta met tomatensaus.

Domaine Gayda Chemin de Moscou Bio

Domaine Gayda Chemin de Moscou Bio

Bijzonder glas wijn met donker fruit en specerijen en intense smaken door een lange rijping op eikenhout. Deze wijn is gemaakt van 70 % Syrah, 24 % Grenache en 4 % Cinsault. Boordevol donker fruit in de vorm van bramen en bessen met een heerlijke vleug eikenhout. De naam van de wijn verwijst naar de "Chemin de Moscou" en is de weg die door de wijngaarden naar het Domaine loopt.

Jean-Luc Colombo Cornas Syrah'Terres Brulées'Bio

Jean-Luc Colombo Cornas Terres Brulées Biologisch

Met deze rode wijn is het allemaal begonnen, de grote Terres Brulees Cornas, voor 100% gemaakt van de Syrah druif. De naam "Terres Brulées" verwijst naar "geroosterde aarde". Het klimaat en de kiezelbodem zorgt ervoor dat de bodem een grote invloed speelt op deze wijn. De warmte die de bodem, ook tijdens de nacht, nog afgeeft aan de druiven zorgt ervoor dat de druiven "geroosterd" worden. Opvallend voor deze wijn is het gebruik van een bordeaux-fles. Bijna alle Rhône wijnen worden gebottled in een bourgogne-fles.

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook.