Wijnstreken

Top 6 heerlijke Chablis wijnen voor elk budget

Hoewel niet expliciet op het etiket vermeld, worden alle wijnen uit Chablis in Noord-Frankrijk uitsluitend gemaakt van één druif: Chardonnay. Als je je een beetje in wijn hebt verdiept hoor je dit eigenlijk wel te weten. Chablis staat bekend als dé oesterwijn bij uitstek. Of dit nu komt omdat de ondergrond van de wijngaarden bestaan uit oude kalkbeddingen van oesters en schelpen, of dat de wijn nu eenmaal gewoon goed bij oesters past? Het staat vast, Chablis en oesters zijn een heerlijke combinatie. 

Hier, in de meest noordelijke regio van Bourgondië, geloven sommigen dat de druif in zijn “zuiverste” vorm wordt uitgedrukt.

Grand cru en premier cru wijngaarden bevinden zich op unieke Kimmeridgische kalkbodems, die dateren uit de Jura-periode. Dit helpt wijnen uit deze wijngaarden om een ​​zuiver karakter te dragen naast de typische strakke zuivel- en citrusvruchtenaroma’s van de regio.

Als je een fervent ABC-drinker (“Alles Behalve Chardonnay”) bent vanwege de (in) beroemde eikenachtige, boterachtige uitdrukkingen van de druif, geef Chablis dan de kans om van gedachten te veranderen. Terwijl sommige high-end bottelingen worden gefermenteerd of gerijpt in eikenhout, zien de meeste Chablis weinig tot geen tijd in eikenhout, waardoor deze wijnen juist een pittige, frisse uitdrukking zijn van Chardonnay.

Domaine Grand Roche Chablis AOP

Domaine Grand Roche Chablis AOP

Domaine Grand Roche is een familiebedrijf in Bourgogne, opgericht door Erick Lavallée in 1987. Het domaine telt 22 hectare wijngaarden in Chablis en Auxerrois. Deze Domaine Grand Roche Chablis geldt echter als het paradepaardje van het wijnhuis. Op het domein werken gepassioneerde mensen die het traditionele ‘savoir faire’ perfect weten te combineren met moderne technologie. Daarbij is veel aandacht voor details: bij het werk in de wijngaarden en in de kelders wordt werkelijk niets aan het toeval overgelaten. En dat proef je terug in de wijn!

Vignoble Angst Chablis AOP

Vignoble Angst Chablis AOP

Vignoble Angst, het wijnhuis van Antoine en Céline Angst, kan niet bogen op een lange geschiedenis. Sterker nog, de eerste bladzijden van deze historie worden nu beschreven. Want na een lange studie mag Antoine zich sinds amper twintig jaar wijntechnicus noemen. Zijn vak oefende hij uit in Chablis, zo ongeveer het wijnwalhalla in Frankrijk. Sinds 2009 is Antoine ook wijnboer en maakt hij faam met zijn Bourgondische wijnen. Beetje bij beetje weet hij, samen met zijn echtgenote Céline, zijn domein uit te breiden.

Château de Fleys 'Les Fourneaux' Chablis Premier Cru AOP

Château de Fleys ‘Les Fourneaux’ Chablis Premier Cru AOP

Wat een jaar en wat een wijn! Na twee toch wat lastiger jaren, bestempelen de wijnmakers in Chablis het oogstjaar 2018 als een cadeautje. Een groots en genereus jaar, waar ook Château de Fleys de vruchten van heeft geplukt en wel letterlijk in de Premier Cru wijngaarden Les Fourneaux. Het resultaat is deze sublieme en beendroge Chablis die fonkelt in het glas. Met rijke geuren en smaken van fris fruit, klassieke minerale tonen, vanille en natuurlijk dat onweerstaanbare botertje. Een Chablis Premier Cru zoals die is bedoeld. Beter wordt het niet.

Domaine Vocoret & Fils Chablis AOC Premier Cru Les Forets

Domaine Vocoret & Fils Chablis AOC Premier Cru Les Forets

Opgericht in 1870 is het traditionele familiebedrijf Domaine Vocoret et Fils een van de oudste wijnhuizen in Chablis. Overgrootvader Edouard Vocoret stond aan de basis van de wijnmakerij, grootvader Robert was degene die de opbrengst van het land in 1930 voor het eerst aan de fles toevertrouwde. En waar Robert zich, net als zijn vader, een meesterlijke wijnmaker toonde, was het zijn echtgenote Yvonne die de eerste flessen aan de man wist te brengen. Succesvol, mogen we wel stellen.

Domaine Grand Roche Chablis Premier Cru AOP Les Beauregards

Domaine Grand Roche Chablis Premier Cru AOP Les Beauregards

Premier Cru Les Beauregards Les Beauregards is een van de bekendste Premier Crus in Chablis. De op het zuiden gerichte wijngaard biedt de druiven beschutting tegen de koude noordelijke wind en zorgen er gelijktijdig voor dat de Chardonnaydruiven optimaal profiteren van de zon. Die ligging maakt, in het toch relatief koele klimaat in Chablis, het verschil. De druiven rijpen optimaler en dat geeft de topwijnen uit Les Beauregards meer body dan de "gewone" Chablis van deze producent.

Vignoble Angst Chablis 1er Cru Côte de Jouan

Vignoble Angst Chablis 1er Cru Côte de Jouan

Oké, dit is nou zo’n wijn waar we eigenlijk niets over moeten zeggen. Deze Chablis Premier Cru is namelijk gemaakt om van te genieten. In stilte, met de ogen gesloten. Want deze Premier Cru is nóg rijker, intenser en krachtiger dan de gewone Chablis, die al verbluffend lekker is. De wijn dankt zijn kracht aan de Premier Cru-wijngaard Côte de Jouan, het vlaggenschip uit Chablis. De wijngaard bevindt zich op unieke Kimméridgien-bodem en dat geeft deze schoonheid uit de kelder van Vignoble Angst z’n fraaie fruit en mineraliteit. Heerlijk!

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook.