Review, Whisky, Whisky review

Beste 5 Islay whisky onder de 100 euro

Iedereen in de wereld van whisky denkt anders over geturfde en gerookte Islay whisky. “You will love it, or you will hate it!”. De meeste whisky drinkers beginnen, eerlijk gezegd, hun zoektocht met een simpele en toegankelijke whisky. Vaak is dat een blended malt of een bourbon. Niets verkeerds over een blended malt, want ook hier zijn echte topwhisky’s te vinden. In een latere fase, als je smaak wat verder ontwikkeld is, sta je wel open voor iets anders. En dat is het moment om kennis te maken met “Islay”.

Ik ben er zelf dol op! Het rokerige karakter, het eindeloos ontdekken van meer en meer geuren en smaken. De diversiteit, en natuurlijk het ruige karakter van de whisky. Ondanks hun vaak, ogenschijnlijk gemeenschappelijk smaak en karakter, zijn Islay whiskies er in onnoemelijk veel variëteiten en uitvoeringen. In dit artikel laat ik de onverkrijgbare en onbetaalbare Islay whiskies maar buiten beschouwing.

Daarom heb ik besloten om er een paar te kiezen waarvan ik denk dat ze de beste Islay-whisky’s zijn voor ongeveer minder dan € 100 en die gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Hierdoor zijn ze allemaal redelijk betaalbaar en is het eigenlijk mogelijk om ze via één van onze aanbieders te kopen.  Alle genoemde whiskies zijn door mij ooit geproefd in proeverijen, thuis of bij vrienden.

Wat is Islay Whisky?

Single Malt Whisky komt uit 5 verschillende regio’s in Schotland (Lowlands, Highlands, Speyside, Islands en Islay. De verschillende gebieden worden geacht een aantal algemene kenmerken gemeen te hebben vanwege verschillende factoren, zoals het weer, het type water, enz.

Actieve distilleerderijen in de Islay-regio zijn:

  • Ardbeg
  • Ardnahoe
  • Bowmore
  • Bruichladdich
  • Bunnahabhain
  • Caol Ila
  • Kilchoman
  • Lagavulin
  • Laphroaig

De brede kenmerken van een Islay zijn een “rokerig” smaakprofiel door de turf die gebruikt wordt bij het drogen van de mout. Andere smaken die synoniem zijn met Islays zijn jodium, zeewier, zout en medicinale tonen.

Laten we zonder verder oponthoud een duik nemen in de, door mij geselecteerde, Islay whiskies. 

Laphroaig 10 Years

Laphroaig 10 Years is een unieke Islay whisky, beroemd om zijn rokerige smaak. Het gerenommeerde merk Laphroaig wordt beschouwd als de meest smaakvolle whiskyproducent van Schotland. Hoewel de 10 Years variant de jongste telg van Laphroaig is, stelt hij op geen enkel aspect teleur. Bij het creëren van Laphroaig single malts wordt de karakteristieke turf van het ruige Islay-eiland gebruikt. Vervolgens rijpt de whisky gedurende 10 jaar op Amerikaanse eikenhouten vaten en oude Sherry vaten. Het distilleerproces omvat het gebruik van water uit de Kilbride Dam, wat de whisky zijn zilte smaak en kleur geeft. Met Laphroaig 10 Years geniet je van een krachtige en rokerige whisky tegen een betaalbare prijs. Laat je zintuigen prikkelen door deze unieke smaaksensatie uit Schotland.

Lagavulin 16 Years

Ervaar de kracht en verfijning van Schotland met Lagavulin 16 Years. Deze rokerige single malt biedt een uniek smaakprofiel. Lagavulin 16 Years is een complexe Schotse single malt whisky, vervaardigd in de regio Islay. Het smaakprofiel wordt gekenmerkt door tonen van turf, rook, veen, zeezout, eikenhout, mout, fruit, peper, vijgen, dadels en vanille. Door het turfen heeft het een unieke smaak. Het unieke productieproces van Lagavulin 16 Years omvat distillatie in de Lagavulin-distilleerderij en minimaal 16 jaar rijping in eikenhouten vaten, wat resulteert in een rijke smaak en krachtig aroma. Het maakt deel uit van de reguliere range van Lagavulin. Lagavulin 16 Years is een authentieke Schotse whisky afkomstig uit de Islay-regio, een van 's werelds meest beroemde whiskyregio's. De Lagavulin-distilleerderij heeft een rijke geschiedenis en behoort tot de oudste op Islay. De fles heeft een inhoud van 70 cl en een alcoholpercentage van 43%.

Caol Ila Moch

Caol Ila Moch is een unieke single malt Scotch whisky uit de regio Islay in Schotland. De rokerige en turfachtige smaak, met hints van zout en zeewier, samen met zijn zoete en fruitige geur, maken het geliefd bij liefhebbers van Islay-stijl Scotch. Geniet ervan puur of als onderdeel van een klassieke cocktail. Over Caol Ila Moch Caol Ila Moch is een single malt Scotch whisky afkomstig uit de regio Islay in Schotland. De Caol Ila-distilleerderij produceert al meer dan 150 jaar whisky sinds de oprichting in 1846. De locatie van de distilleerderij bevindt zich aan de noordoostkust van Islay, nabij Port Askaig. Deze locatie biedt de ideale omstandigheden voor het produceren van whisky, met toegang tot hoogwaardig water en een klimaat dat perfect is voor het rijpen van de drank. Smaak en geur Caol Ila Moch staat bekend om zijn unieke smaakprofiel. Het heeft een rokerige en turfachtige smaak, met hints van zout en zeewier. De whisky heeft ook een zoete en fruitige geur, met tonen van vanille en citrus. Leuk weetje Een leuk feitje over Caol Ila Moch is dat het zijn naam ontleent aan het Keltische woord voor "dageraad". Dit roept het idee op van een nieuwe dag die begint en de belofte van nieuwe mogelijkheden. Productieproces Het productieproces van Caol Ila Moch omvat het gebruik van gemoute gerst die boven turfvuren wordt gedroogd. De resulterende rook geeft de gerst zijn karakteristieke smaak. Na het stampen en fermenteren wordt de gerst tweemaal gedistilleerd in koperen pot stills. Conclusie Kortom, Caol Ila Moch is een complexe en smaakvolle whisky die populair is onder liefhebbers van Islay-stijl Scotch. De combinatie van rokerige en zoete smaken maakt het ideaal om puur te drinken of te gebruiken als onderdeel van een klassieke cocktail.

Kilchoman Machir Bay

Kilchoman Machir Bay is een goed uitgebalanceerde Schotse single malt whisky met een perfecte combinatie van turfrook en zoetheid. Het heeft een uniek aroma van rijke turfrook, zeewier, zout, vanille en honing. Geproduceerd volgens traditionele methoden, is het zeker het proberen waard, zowel voor ervaren whiskyliefhebbers als nieuwkomers in de wereld van whisky. Over Kilchoman Machir Bay Kilchoman Machir Bay is een Schotse single malt whisky afkomstig van de Kilchoman-distilleerderij op het eiland Islay. Opgericht in 2005, is het een van de kleinste distilleerderijen in Schotland, met een jaarlijkse productie van slechts 200.000 liter whisky. Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft Kilchoman al een reputatie opgebouwd met zijn unieke benadering van whiskyproductie. Vernoemd naar Machir Bay De whisky is vernoemd naar Machir Bay, een pittoresk strand op slechts enkele kilometers van de distilleerderij. Het is een combinatie van ex-bourbonvaten van vijf en zes jaar oud, aangevuld met enkele sherryvaten voor extra diepte en complexiteit. Het resultaat is een goed uitgebalanceerde whisky met een perfecte mix van turfrook en zoetheid. Geur en smaak Wat Kilchoman Machir Bay onderscheidt, is het aroma. Het biedt een volle geur van rijke turfrook, zeewier, zout, vanille en honing. Op de tong proef je smaken van citrusvruchten, pure chocolade en gedroogd fruit, met een subtiele rokerigheid die lang in de afdronk blijft hangen. Leuk weetje over Kilchoman Een leuk feitje: Kilchoman is een van de weinige distilleerderijen in Schotland die nog steeds zijn eigen gerst verbouwt. Ze gebruiken een traditionele vloermouterij, wat zorgt voor een uniek smaakprofiel van hun gemoute gerst. Bovendien wordt elke stap van het productieproces ter plaatse uitgevoerd, inclusief rijping en botteling. Productieproces De whisky wordt geproduceerd volgens traditionele methoden en wordt niet-koud gefilterd, waardoor de natuurlijke smaak en textuur behouden blijven. Het wordt gebotteld op 46% alcohol om een extra punch te geven, terwijl het toch zijdezacht blijft. Of je nu een ervaren whiskyliefhebber bent of net begint met het ontdekken van de wereld van whisky, Kilchoman Machir Bay is zeker het proberen waard.

Ardbeg 5 Years Wee Beastie

De Ardbeg 5 Years Wee Beastie is een jonge maar harmonieuze whisky van de Ardbeg-distilleerderij, afkomstig van het Schotse eiland Islay. Dit eiland staat vooral bekend om zijn uitgesproken rokerige smaken, en de Ardbeg 5 Years Wee Beastie voldoet volledig aan deze verwachting. Ondanks de relatief korte rijping is deze whisky verrassend compleet. Verwacht een ruwe rokerigheid, afgewisseld met tonen van chocolade en zwarte peper. Dankzij de rijping op ex-bourbon- en Oloroso sherryvaten heeft deze single malt een uitgebreid smaakprofiel. De Ardbeg 5 Years Wee Beastie belichaamt de ontembare natuur van het eiland Islay. Liefhebbers van rokerige whisky's kunnen er geen genoeg van krijgen. De Ardbeg is non-chill filtered en wordt gebotteld met een alcoholpercentage van 47,4%.

Wat is beste Islay whisky?

De beste Islay whisky is Laphroaig 10 years. Deze iconische whisky is bij veel liefhebbers van Islay whisky favoriet. Niet alleen vanwege de betaalbare prijs, maar ook zijn stoere smaak en herkenbare stijl. Als je op zoek bent naar één whisky die de stijl van Islay het best tot uiting laat komen is het wel deze Laphroaig. 

De turf- en rookaroma’s kunnen voor sommigen onaangenaam zijn, maar voor anderen zijn ze echt héérlijk. Ik hoop dat je overtuigd bent om één van deze flessen te bestellen via onze aanbieders.

Cheers!

author-avatar

Over Simon Templar

Zeker geen heilige, maar wél de inspirator achter het Buydrinks team. Simon houdt zich onledig met de technische kant van de zaak en knoopt naar eigen zeggen links aan tags, en slugs aan domeinen. Of zoiets. Volgens hem is er maar 1 ding goed aan het mislukte wijnjaar 1977: zijn neerdaling tussen de gewone mensen. En de Port van Fonseca, dat ook. Simon heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wijn en gedistilleerd. In 2000 werd Simon Vinoloog aan de Wijnacademie en heeft hij duizenden wijnen geproefd. Naast wijn is Simon een liefhebber van Single Malt Whisky.

Terug naar overzicht

Gerelateerde berichten